5 dl käesooja piima
50 g värsket pärmi
700-800 g nisujahu
200 g pehmet toasooja võid
1 sl suhkrut
2 tl soola
Täidis:2 kg värsket kapsast
100 g võid
0.5 dl siirupit
1 sl soola
1-2 dl puljongit
2 keedetud muna
Määrimiseks:1 muna
Murenda pärm käesooja piima hulka. Lisa sool ja suhkur ning sega, kuni pärm lahustub. Siis sega vähehaaval juurde jahu, viimasena sõtku hulka pehme või.
Kata tainakauss rätikuga ning lase umbes tund aega soojas kohas kerkida.
Täidise jaoks lõika kapsas ribadeks, kuumuta potis võis läbi. Lisa maitseained ning hauta seejärel pool tundi tasasel tulel. Ära pruunista!
Haki keedetud munad, sega kapsa hulka.
Sõtku kerkinud pärmitainas kergelt läbi, jaota kaheks tükiks ning rulli kumbki tükk ahjuplaadisuuruseks tükiks. Tõsta üks tainatükk tainarulli abil küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
Kata jahtunud kapsaseguga ning tõsta peale teine tainatükk. Keera pealmise tainatüki servad piruka alla.
Määri pealt munaga ning torka kahvliga mõned augud sisse. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 20 minutit, kuni pärmitainas on küpsenud ja pirukas pealt kuldpruun.
Retsept on mugandatud raamatust "Vanaemade kokaraamat" (Tiina Väljaste, Pille Enden, Lia Virkus, 100 rooga, 2009). Pildi tegi SPIDUR.
tegin poole kogusest ja sain ikka plaaditäie :)
tuli väga maitsev! tegin punasest kapsast mis muutus tume lillaks ja muna (panin rohkem, sest meeldib) mutus helesiniseks. Oli lõbus süüa.
Muna võib tõesti rohkem panna. Panin 3 tk ja meespere jaoks jäi ikka väheseks. Muidu väga mõnus pirukas.
tuli väga-väga maitsev aga tõsiselt suur! sõime mitu-mitu päeva:) keedetud muna panin oluliselt rohkem- 5tk, muus osas tegin retsepti järgi. soovitan seda ülemise taina üle ääre keeramist teisiti lahendada- ääred said minu maitse jaoks liiga saiased. karta on, et järgmisel korral teeks pool kogust. soovitan!
Ja lisage riivitud porgandit paar tükki kuumutage koos kapsaga läbi. Rõõmsam tulemus.
Täidise kohta veel üks selgitus.... hea on kapsast mitte hakkida vaid ribastada köögikombainis, saab kiiremini ja ühtlasem.Ka on hea kapsas, plast kausis enne praadimist soolaga läbi segada ja siis tugevasti läbi muljuda, kuni eraldub kapsamahl, mis on soovitav ära kallata. Kapsast võib praadida ka õliga, kuid lõpuks on soovitav lisada paar lusikatäit ka koorevõid, parandab maitset+ maitseained
Vanaema kapsapirukas
Suur pärmitainast plaadipirukas, millest jätkub nii oma perele kui ka küllatulnud sõpradele.