Tarte aux fraises

Hõrk suvine kohvikukook Prantsusmaalt koosneb kolmest komponendist. Suus sulaval liivatainapõhjal (pâte sablée) on pehme keedukreem (crème pâtissière) ja peal ohtralt suveküpseid maasikaid.
Kui Sul on oma lemmikretseptid liivataina ja keedukreemi jaoks, siis kasuta neid - häda korral võid kasutada ka poes müüdavat magusat muretainast.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Liivatainas:

150 g võid

100 g suhkrut

1 muna

0,25 tl soola

250 g nisujahu

0,5 tl küpsetuspulbrit

Keedukreem:

5 dl piima

2 muna

100 g suhkrut

30 g maisitärklist

1 tl vanillisuhkrut

25 g toasooja pehmet võid

Kaunistuseks:

ilusaid küpseid maasikaid

soovi korral aprikoosimoosi (läike jaoks)

Valmistamine

Liivatainas:

Kui kasutad köögikombaini, siis pane kõik ained köögikombaini ning sega ühtlaseks.

Kui käsitsi, siis sega esmalt pehme või suhkruga, lisa muna ning alles siis küpsetuspulbriga segatud jahu. Sega tainast võimalikult vähe!

Rulli tainas kergelt jahusel küpsetuspaberilehel u 28 cm läbimõõduga kettaks, siis tõsta see küpsetuspaber abil 24 cm läbimõõruga pirukavormi põhjale ja äärtele. Torka põhi kahvliga auklikuks. (Võimaluse korral pane paariks tunniks külmkappi või 30 minutiks sügavkülma).

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 15 minutit, kuni põhi on küps ja kaunilt kuldne. Võta ahjust välja ja lase jahtuda.

Keedukreem:

Kuumuta piim väiksemas potis ettevaatlikult keemiseni. Samal ajal vahusta munad teises kausis suhkru ja maisitärklisega kohevaks heledaks vahuks.

Tempereeri munavaht, lisades sinna vahustamise ajal 1-2 kulbitäit kuuma piima. Siis kalla munavaht potti ja kuumuta muna-piimasegu pidevalt segades, kuni kreem pakseneb (NB! Maisitärklis vajab paksenemiseks tugevat kuumutamist).



Tõsta pott tulelt, sega juurde vanilliekstrakt. Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi vähehaaval juurde või. Lase kreemil jahtuda.

Kalla jahtunud kreem eelnevalt küpsetatud koogipõhjale.

Kaunistamine:

Puhasta maasikad, lõika viiludeks või pooleks. Aseta ringjalt koogile - ise vali, kas lõikepind jääb peale või alla.

Läike andmiseks kuumuta väikeses potis veidi aprikoosimoosi ning pintselda see maasikatele.

Pille retsept ilmus ajakirjas Kodu&Aed (2021), pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

zoozi
postitatud 30.09.2010 22:00

Panin suhkrut 3dl,aga oleks võinud olla natuke rohkem.Kuid 4,5dl oleks minu maitsele palju.Kook ise aga väga maitsev:)