Hõõru pärm vähese suhkru ja piimaga läbi, lisa ülejäänud piim. (Kuivpärm sega vähese jahuga ja seejärel 42-45kraadise piimaga).
Lisa toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon.
Sõelu tainakaussi ½ jahukogusest ja sõtku paar minutit. Lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes järele 2 dl. Lisa pehme margariin ja sõtku seni, kui rasv on ühtlaselt segunenud. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas saavutaks paraja konsistentsi.
3—5 minutit kestnud sõtkumise järel peaks tainas käte ja kausi küljest lahti lööma. Kui tainas siiski kleepub, raputa veidi jahu juurde ja sõtku see tainasse. Kata tainakauss toidukilega ja tõsta sooja kohta kerkima.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud (umbes 60—80 minutit), kummuta see jahusele lauale. Sõtku tainas kergelt läbi, et suured gaasimullid lõhustuksid. Vormi soovitud kuju ja suurusega saiad ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata köögirätiku või toidukilega ja lase jälle soojas ja tuuletõmbuseta kohas kahekordseks kerkida.
Pintselda kerkinud saiad munaga, riputa pinnale pärlsuhkrut või mandlilaaste. Küpseta väikesi saiu 250-kraadise ahju keskosas 8—10 minutit või 225-kraadises ahjus 12—14 minutit.
Stritsel või kringel vajab küpsemiseks 20—25 minutit alumisel siinil 200-kraadise ahju alumisel siinil.
Maire Suitsu retsept. Pildi tegi LIILIA.
olen juba aastaid selle taignaretsepti järgi erinevaid saiakesi küpsetanud ja alati on õnnestunud. Saiad on pehmed ja maitsvad! Ainus erinevus selles, et kasutan margariini asemel võid!
Tavaliselt olen teinud sulatatud margariiniga ja ilma munata.</br> Täna siis proovin selle retsepti järgi teha. Tainas tuli küll ilus,paks ja kohev. Ootused on suured :)
Magus pärmitainas (põhiretsept)