Magus pärmitainas (põhiretsept)

Kogus
60-80 saiakest
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

50 g pärmi

5 dl käesooja piima

2 dl suhkrut

1 tk toasoe muna

1.5 tl soola

1.5 tl jahvatatud kardemoni

14-16 dl toasooja nisujahu

200 g pehmet margariini

Määrimiseks:

1 tk lahtiklopitud toasoe muna

Peale:

pärlsuhkrut või mandlilaaste

Valmistamine

Hõõru pärm vähese suhkru ja piimaga läbi, lisa ülejäänud piim. (Kuivpärm sega vähese jahuga ja seejärel 42-45kraadise piimaga).
Lisa toasoe muna, sool, suhkur ja kardemon.
Sõelu tainakaussi ½ jahukogusest ja sõtku paar minutit. Lisa edasi sõtkudes ülejäänud jahu, jättes järele 2 dl. Lisa pehme margariin ja sõtku seni, kui rasv on ühtlaselt segunenud. Sõtkumist jätkates lisa vähehaaval nii palju jahu, et tainas saavutaks paraja konsistentsi.
3—5 minutit kestnud sõtkumise järel peaks tainas käte ja kausi küljest lahti lööma. Kui tainas siiski kleepub, raputa veidi jahu juurde ja sõtku see tainasse. Kata tainakauss toidukilega ja tõsta sooja kohta kerkima.
Kui tainas on kahekordseks kerkinud (umbes 60—80 minutit), kummuta see jahusele lauale. Sõtku tainas kergelt läbi, et suured gaasimullid lõhustuksid. Vormi soovitud kuju ja suurusega saiad ning tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata köögirätiku või toidukilega ja lase jälle soojas ja tuuletõmbuseta kohas kahekordseks kerkida.
Pintselda kerkinud saiad munaga, riputa pinnale pärlsuhkrut või mandlilaaste. Küpseta väikesi saiu 250-kraadise ahju keskosas 8—10 minutit või 225-kraadises ahjus 12—14 minutit.
Stritsel või kringel vajab küpsemiseks 20—25 minutit alumisel siinil 200-kraadise ahju alumisel siinil.

Maire Suitsu retsept. Pildi tegi LIILIA.
LISA KOMMENTAAR

liilia
postitatud 30.03.2011 14:04

olen juba aastaid selle taignaretsepti järgi erinevaid saiakesi küpsetanud ja alati on õnnestunud. Saiad on pehmed ja maitsvad! Ainus erinevus selles, et kasutan margariini asemel võid!

Tallinna Rännaku Lasteaed
postitatud 16.06.2012 21:09

Hea ja toimiv pärmitaigna retsept

Hexy
postitatud 19.11.2013 19:51

Minul jäi see tainas suhteliselt pehme, ei tea kas oleksin pidanud jahu lisama?

köögikata
postitatud 02.10.2016 16:04

Tavaliselt olen teinud sulatatud margariiniga ja ilma munata.
Täna siis proovin selle retsepti järgi teha. Tainas tuli küll ilus,paks ja kohev. Ootused on suured :)

UV
posted on 28.02.2017 16:17

Tõeline pärl! Jahuta pärmitainas???

Mann
posted on 03.03.2019 13:39

Jahu kogus ju kirjas:)