Beef Wellington

Gordon Ramsay retsept klassikalise veiseliharoa valmistamiseks.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 kg tükk veisefileed (Aberdeen Angus)

3 sl oliiviõli

250 g pruune šampinjone ja/ või metsaseeni

50 g võid

1 värske tüümianioks

1 dl kuiva valget veini

12 viilu Parma sinki (Prosciutto di Parma/Prosciutto crudo)

500 g võiga lehttainast

rullimiseks veidi jahu

soola ja musta pipart

Määrimiseks:

2 munakollast + veidi vett

Valmistamine

Kuumuta ahi 220 C. 

Aseta veisefilee ahjupannile, pintselda 1 sl õliga ning maitsesta pipraga. Siis küpseta 220-kraadises ahjus 15 minutit (medium rare) kuni 20 minutit (medium). Võta ahjust välja ja lase jahtuda. Siis pane 20 minutiks külmkappi.

Kui liha jahtub, siis haki seened hästi-hästi peeneks (duxelles) - seda võid teha ka köögikombainis, aga siis tuleb jälgida, et saaksid peene seenehakke ja mitte püree.

Kuumuta suurel praepannil 2 sl õli ning või keskmisel kuumusel. Lisa tüümianioks ja peenelt hakitud seened. Kuumuta segades umbes 10 minutit, kuni seened on pehmed. Maitsesta seened soola-pipraga. Lisa valge vein ja kuumuta veel 10 minutit, kuni kogu vein on imendunud. Segu peaks olema pigem paks ja mitte laiali vajuma. Võta pann tulelt, eemalda tüümianioks. 

Laota tööpinnale kaks toidukiletükki. Aseta Prosciutto-viilud 2x6 lehena lauale, servad kergelt kohakuti. Määri peale pool seenesegust, siis tõsta peale veisefilee ja määri peale ülejäänud seenesegu. 

Keera toidukile abil Prosciutto-viilud ümber veisefilee, siis keera tihedasti rulli. Pane koos toidukilega külmkappi ootele. 

Puista tööpinnale veidi jahu. Rulli 1/3 lehttainast 18x30 cm ristkülikuks, tõsta mittenakkuvale ahjuplaadile. Rulli ülejäänud lehttainas 28x36 cm plaadiks. 

Võta veiseliha külmkapist, aseta ahjupannil olevale tainaribale. Pintselda tainaservad veega segatud munakollasega, siis tõsta ülejäänud lehttainas tainarulli abil veisefileele. Suru tainast vastu fileed, siis suru tugevasti servad kokku. Jäta umbes 4 cm serv, ülejäägid lõika terava noaga ära. Suru servad kahvliharudega kokku.

Pintselda pealt munakollase-vee seguga. Tee noaseljaga tainale pikad diagonaalsed jooned, aga ära tainast lõika! Pane vähemalt 30 minutiks või kuni 24 tunniks külmkappi.

Kuumuta ahi 200 C. Pintselda roog pealt veel kord munakollase-vee seguga. Küpseta 200-kraadises ahjus, kuni pirukas on pealt kuldne ja krõbe. Küpseta 20-25 minutit pooltoore (medium-rare) ja 30 minutit poolküpse (medium) jaoks.

Võta ahjust välja ja lase enne serveerimist 10 minutit puhata. Serveerimiseks lõika paksudeks viiludeks.  

  • Algretsepti juures olevates kommentaarides soovitatakse kindlasti veiseliha esmalt pannil ümberringi pruunistada ja alles siis ahju küpsema panna. Hoiatatakse, et küpsetamisajad on liiga lühikesed. 

Gordon Ramsay retsept. Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Kaare.

LISA KOMMENTAAR

helenv
postitatud 10.05.2019 08:09

mida siin on mõeldud veisefilee all? kas sisefilee? või sobib ka välisfilee?

Pille
postitatud 10.05.2019 21:24

Sisefileed!