Sinepiga marineeritud silmud

Vabakutselise koka Agu Alerti retsept.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 kg silmusid

100 g mere- või kivisoola

Marinaad:

1 l vett

0,25 Põltsamaa tuubisinepit

maitse järgi soola

maitse järgi äädikat

1 sibul

2 loorberilehte

3-4 vürtspipart

10 tera musta pipart

1 tl suhkrut

30 g želatiini

Valmistamine

Pane värsked silmud kaussi, puisa peale soola (1 kg kala kohta 100 g kivisoola). Sega puulusikaga korralikult läbi ja lase paar tundi soolduda. Sega veel ja siis pühi silmud limast ja soolast puhtaks. Selleks sobib kõige paremini linane riie, aga saab ka köögipaberiga hakkama. Vajadusel pese kiiresti voolavas vees ja nõruta sõelal.

Laota silmud kalarestile ja rösti hõõguvatel sütel mõlemalt poolt, jälgides, et peened sabapoolsed otsad ei söestuks. Kui silme pole võimalik röstida, siis võib need kuumal kuival pannil või praeahjus üle praadida. 

Jahuta röstitud silmud, lõika maha pead.

Keeda valmis marinaad. Selleks keeda vesi koos maitseainetega läbi, soovi korral kurna. Lahusta želatiin kuumas marinaadis. 

Pane parajaks lõigatud silmud purki püsti või ridamisi, vala peale kuum marinaad, nii et see silme vaevu katab (st 2-3 cm allapoole purgi äärt; sibulat ära purki pane!)

Pikemaks säilitamiseks kuumutata silmupurke keeva veega nõus 8-10 minutit, seejärel sulge õhukindlalt. Jahtudes tekib marinaadist maitsev tarrend.

Nipid ja soovitused:

Vabakutselise koka Agu Alerti retsept ilmus Äripäevas (vt siia), aga tegevuskäiku on kõvasti kohendatud :)

LISA KOMMENTAAR