1 kg silmusid
100 g mere- või kivisoola
Marinaad:1 l vett
0,25 Põltsamaa tuubisinepit
maitse järgi soola
maitse järgi äädikat
1 sibul
3-4 vürtspipart
10 tera musta pipart
1 tl suhkrut
30 g želatiini
Pane värsked silmud kaussi, puisa peale soola (1 kg kala kohta 100 g kivisoola). Sega puulusikaga korralikult läbi ja lase paar tundi soolduda. Sega veel ja siis pühi silmud limast ja soolast puhtaks. Selleks sobib kõige paremini linane riie, aga saab ka köögipaberiga hakkama. Vajadusel pese kiiresti voolavas vees ja nõruta sõelal.
Laota silmud kalarestile ja rösti hõõguvatel sütel mõlemalt poolt, jälgides, et peened sabapoolsed otsad ei söestuks. Kui silme pole võimalik röstida, siis võib need kuumal kuival pannil või praeahjus üle praadida.
Jahuta röstitud silmud, lõika maha pead.
Keeda valmis marinaad. Selleks keeda vesi koos maitseainetega läbi, soovi korral kurna. Lahusta želatiin kuumas marinaadis.
Pane parajaks lõigatud silmud purki püsti või ridamisi, vala peale kuum marinaad, nii et see silme vaevu katab (st 2-3 cm allapoole purgi äärt; sibulat ära purki pane!)
Pikemaks säilitamiseks kuumutata silmupurke keeva veega nõus 8-10 minutit, seejärel sulge õhukindlalt. Jahtudes tekib marinaadist maitsev tarrend.
Vabakutselise koka Agu Alerti retsept ilmus Äripäevas (vt siia), aga tegevuskäiku on kõvasti kohendatud :)
Sinepiga marineeritud silmud
Vabakutselise koka Agu Alerti retsept.