3 sl röstitud piiniaseemneid
200-250 g riivitud porgandeid (2 porgandit)
75 g heledaid rosinaid
60 ml ehk 4 sl rummi
150 g suhkrut
125 ml mahedamaitselist oliiviõli + veidi määrimiseks
1 tl vanilliekstrakti
3 suurt muna
250 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
0,5 sidruni mahl ja riivitud koor
Mascarpone-kreem:250 g mascarpone toorjuustu
2 tl tuhksuhkrut
30 ml ehk 2 sl rummi
Kuumuta ahi 180C (pöördõhuga 160C)
Määri 24 cm lahtikäiv koogivormi küljed oliiviõliga. Kata vormi põhi küpsetuspaberiga.
Rösti piiniaseemned kuival kuumal pannil kuldseks. Tõsta kõrvale.
Riivi porgandid köögikombainis või jämeda riiviga, siis pane köögipaberile ja suru veidi kuivemaks.
Pane rosinad väikesele pannile koos rummiga, siis kuumuta keemiseni ja lase umbes 3 minutit podiseda.
Vispelda suhkur õliga kreemjaks ja õhuliseks (seda on hea teha lauamikseris, aga saab ka käsivispliga).
Siis vispelda juurde vanilliekstrakt ja ükshaaval munad. Kui segu on hele ja kohev, siis sega juurde jahvatatud mandlid, muskaat, riivitud porgandid, rummirosinad, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Sega läbi.
Kummuta segu koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Puista peale piiniaseemned.
Küpseta 30-40 minutit või kuni kook on veidi kerkinud ja kuldne ja koogi keskele torgatud tikk enam-vähem puhtaks jääb.
Võta ahjust välja, lase 10 minutit vormis jahtuda. Siis võta vormist välja ja lase metallrestil jahtuda.
Serveeri soovi korral koos rummi ja tuhksuhkruga klopitud mascarponega.
Retsept mugandatud siit.
Veneetsia porgandikook
Briti toidukirjutaja Nigella Laswoni retsept. Nigella kirjutab, et kui tema arvas, et porgandikook on Ameerika "leiutis", siis esimesed porgandikoogid küpsetati hoopis Veneetsia juutide getos. Kook on laktoosi- ja gluteenivaba. (Jahu asendamine mandlitega oli Nigella Lawsoni idee. Soovi korral serveeri rummi-mascarponekreemiga.