Veneetsia porgandikook

Briti toidukirjutaja Nigella Laswoni retsept. Nigella kirjutab, et kui tema arvas, et porgandikook on Ameerika "leiutis", siis esimesed porgandikoogid küpsetati hoopis Veneetsia juutide getos. Kook on laktoosi- ja gluteenivaba. (Jahu asendamine mandlitega oli Nigella Lawsoni idee.
Soovi korral serveeri rummi-mascarponekreemiga.

Kogus
8-10 viilu
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

3 sl röstitud piiniaseemneid

200-250 g riivitud porgandeid (2 porgandit)

75 g heledaid rosinaid

60 ml ehk 4 sl rummi

150 g suhkrut

125 ml mahedamaitselist oliiviõli + veidi määrimiseks

1 tl vanilliekstrakti

3 suurt muna

250 g mandlijahu või jahvatatud mandleid

0,5 tl riivitud muskaatpähklit

0,5 sidruni mahl ja riivitud koor

Mascarpone-kreem:

250 g mascarpone toorjuustu

2 tl tuhksuhkrut

30 ml ehk 2 sl rummi

Valmistamine

Kuumuta ahi 180C (pöördõhuga 160C)

Määri 24 cm lahtikäiv koogivormi küljed oliiviõliga. Kata vormi põhi küpsetuspaberiga. 

Rösti piiniaseemned kuival kuumal pannil kuldseks. Tõsta kõrvale. 

Riivi porgandid köögikombainis või jämeda riiviga, siis pane köögipaberile ja suru veidi kuivemaks. 

Pane rosinad väikesele pannile koos rummiga, siis kuumuta keemiseni ja lase umbes 3 minutit podiseda. 

Vispelda suhkur õliga kreemjaks ja õhuliseks (seda on hea teha lauamikseris, aga saab ka käsivispliga). 

Siis vispelda juurde vanilliekstrakt ja ükshaaval munad. Kui segu on hele ja kohev, siis sega juurde jahvatatud mandlid, muskaat, riivitud porgandid, rummirosinad, sidrunimahl ja riivitud sidrunikoor. Sega läbi.

Kummuta segu koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Puista peale piiniaseemned. 

Küpseta 30-40 minutit või kuni kook on veidi kerkinud ja kuldne ja koogi keskele torgatud tikk enam-vähem puhtaks jääb.

Võta ahjust välja, lase 10 minutit vormis jahtuda. Siis võta vormist välja ja lase metallrestil jahtuda. 

Serveeri soovi korral koos rummi ja tuhksuhkruga klopitud mascarponega. 

Nipid ja soovitused:

  • Koogi võib kuni 3 päeva varem valmis teha. Keera toidukilesse ja hoia õhukindlas karbis jahedas. 
  • Koogi võib ka sügavkülma panna kuni 3 kuuks. Lase üleöö toatemperatuuril sulada.

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR