Suured maapähklivõiküpsised

Suured ameerikalikud küpsised šokolaaditükikeste ja maapähklivõiga. Küpsisetainapallid peaks vähemalt 4 tundi külmkapis puhkama enne küpsetamist!

Kogus
u 10 suurt küpsist
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

125 g head kreemjat maapähklivõid

100 g sulatatud või väga pehmet võid

100 g heledat muscovado suhkrut

50 g suhkrut

1 suur muna

1 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillisuhkrut

0,5 tl (triiki!) söögisoodat

0,25 tl peenikest soola

130 g nisujahu

150 g šokolaadipiisakesi või -litreid

Peale:

meresoolahelbeid soovi korral

Valmistamine

Küpsisetainas tuleks vähemalt 4 tundi või siis eelmisel õhtul valmis teha. Hoia külmkapis!

Mikserda suures kausis maapähklivõi, või ja suhkrud ühtlaseks. Vispelda juurde muna ja vanilliekstrakt. 

Sega jahu soola ja küpsetuspulbriga, siis sega taina hulka. Sega nii palju, kui vajalik, aga nii vähe, kui võimalik! 

Viimasena sega hulka šokolaaditükikesed. 

Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga. 

Kui sul on küpsisemõõdulusikas, siis kasuta seda või võta kuhjaga supilusika kaupa täidist ja vormi pallideks, tõsta küpsetuspaberile ja pane vähemalt 4 tunniks külmkappi. 

Küpsetamiseks tõsta küpsised üksteisest 6-7 cm kaugusele (ahjuplaadile mahub korraga siis umbes 5-6 küpsist) ja küpseta 180-kraadises ahjus 10-12 minutit või kuni küpsised on servadest kergelt kuldsed ja pealt jumekad. Ära üle küpseta!

Võta ahjust välja, soovi korral puista kohe peale mõned soolahelbed. Jahtudes küpsised tahenevad. 

Küpseta samal moel ka ülejäänud küpsised.

Nipid ja soovitused:

  • Võid tainapalle ka sügavkülmas hoida. Lase 30 minutit külmkapis "sulada" enne küpsetamist. 
  • Võid asendada nisujahu meelepärase gluteenivaba jahuseguga. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 14.07.2025 10:17

Küpsetasin Viimsi kohvikutepäevale Happy Jazz feat. Nami-Nami kodukohvikusse. Kasutasin tumeda šokolaadi litreid ja valge šokolaadi pisaraid. Kõige olulisem on mitte üle küpsetada!