Soolatursafritterid safranimajoneesiga

Mõnusad ampsusuurused kalakotletid, mida on hea dippida Hispaania küüslaugumajoneesi (allioli) sisse.

Kogus
48 tk (kuuele)
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

500 g soolaturska (bacalhau, bacalao) - leota

1 loorberileht

450 g kartuleid

2 sl külmpressitud oliiviõli

60 g ehk 1 dl nisujahu

2 muna (M)

3 riivitud või purustatud küüslauguküünt

2 sl peenelt hakitud peterselli

sidrunimahla

praadimiseks maapähkliõli

Küüslaugumajonees:

1 sl sidrunimahla

1 tl valgeveiniäädikat

näpuotsaga safranit

2 küüslauguküünt

2 muna kollast

300 ml külmpressitud oliiviõli

Serveerimiseks:

sidrunisektoreid

Valmistamine

Pane soolatursk madalasse nõusse, kalla peale nii palju külma vett, et kala oleks kaetud. Lase 24 tundi jahedas liguneda, aga vaheta selle aja jooksul kindlasti vähemalt 2 korda vett. 

Siis nõruta kala, pane potti ja kalla peale värske vesi. Lisa loorberileht. Kuumuta peaaegu keemiseni, siis tõsta pott tulelt, kata kaanega ja lase 10 minutit tõmmata. 

Tõsta kala välja (kalakeeduvesi hoia alles!), eemalda nahk ja rebi kala väikesteks tükkideks. 

Koori kartulid, lõika tükkideks ja keeda kalakeeduvees pehmeks. Nõruta, siis pane kartulid tagasi potti, kata pott puhta köögirätiku ja seejärel potikaanega. Lase 5 minutit seista. 

Valmista keedutainas. Kuumuta potis 300 ml vett ja 2 sl õli keemiseni. Võta pott tulelt, siis sõrista juurde jahu, vispliga hoolega segdes. Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi juurde munad - klopi hoolega, et tainas jääks ühtlane!

Tambi kartulid soolatursa, küüslaugu, peterselli, sidrunimahla ja soola-pipraga ühtlaseks. Siis sega keedutaina hulka.

Tõsta pott tagasi tulelel ja kuumuta tasasel tulel segades umbes 8 minutit, kuni segu pakseneb ja poti külgedelt lahti lööb.

Võta pott tulelt, kata kinni ja lase segul täielikult jahtuda.  

Siis vormi segu umbes kreeka pähkli suurusteks pallideks.

Allioli-kastme jaoks kuumuta sidrunimahl ja veiniäädikas väikeses potis kergelt. Lisa safran, sega ja lase 15 minutit tõmmata. 

Pane küüslauk lõikelauale, lisa veidi soola ja siis haki-tambi noaga pastaks. 

Pane munakollased ja küüslaugupasta kaussi. Mikserda elektrimikseri abil peene nirena juurde õli. Kui emulsioon hakkab paksenema, võid õli veidi kiiremini lisada. Siis vispelda-mikserda vähehaaval juurde safranisegu. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga parajaks. 

Siis friti kalapallid. Kuumuta väikeses potis õli 190C. Friti kalapallid jaokaupa kuldpruuniks - umbes 4-5 minutit. 

Tõsta kahekordsele köögipaberile tahenema. 

Serveeri soolatursapallikesi safrani-küüslaugumajoneesi ja sidrunisektoritega. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR