500 g soolaturska (bacalhau, bacalao) - leota
450 g kartuleid
2 sl külmpressitud oliiviõli
60 g ehk 1 dl nisujahu
2 muna (M)
3 riivitud või purustatud küüslauguküünt
2 sl peenelt hakitud peterselli
praadimiseks maapähkliõli
Küüslaugumajonees:1 sl sidrunimahla
1 tl valgeveiniäädikat
näpuotsaga safranit
2 muna kollast
300 ml külmpressitud oliiviõli
Serveerimiseks:Pane soolatursk madalasse nõusse, kalla peale nii palju külma vett, et kala oleks kaetud. Lase 24 tundi jahedas liguneda, aga vaheta selle aja jooksul kindlasti vähemalt 2 korda vett.
Siis nõruta kala, pane potti ja kalla peale värske vesi. Lisa loorberileht. Kuumuta peaaegu keemiseni, siis tõsta pott tulelt, kata kaanega ja lase 10 minutit tõmmata.
Tõsta kala välja (kalakeeduvesi hoia alles!), eemalda nahk ja rebi kala väikesteks tükkideks.
Koori kartulid, lõika tükkideks ja keeda kalakeeduvees pehmeks. Nõruta, siis pane kartulid tagasi potti, kata pott puhta köögirätiku ja seejärel potikaanega. Lase 5 minutit seista.
Valmista keedutainas. Kuumuta potis 300 ml vett ja 2 sl õli keemiseni. Võta pott tulelt, siis sõrista juurde jahu, vispliga hoolega segdes. Lase 5 minutit jahtuda, siis klopi juurde munad - klopi hoolega, et tainas jääks ühtlane!
Tambi kartulid soolatursa, küüslaugu, peterselli, sidrunimahla ja soola-pipraga ühtlaseks. Siis sega keedutaina hulka.
Tõsta pott tagasi tulelel ja kuumuta tasasel tulel segades umbes 8 minutit, kuni segu pakseneb ja poti külgedelt lahti lööb.
Võta pott tulelt, kata kinni ja lase segul täielikult jahtuda.
Siis vormi segu umbes kreeka pähkli suurusteks pallideks.
Allioli-kastme jaoks kuumuta sidrunimahl ja veiniäädikas väikeses potis kergelt. Lisa safran, sega ja lase 15 minutit tõmmata.
Pane küüslauk lõikelauale, lisa veidi soola ja siis haki-tambi noaga pastaks.
Pane munakollased ja küüslaugupasta kaussi. Mikserda elektrimikseri abil peene nirena juurde õli. Kui emulsioon hakkab paksenema, võid õli veidi kiiremini lisada. Siis vispelda-mikserda vähehaaval juurde safranisegu. Maitsesta soola, pipra ja sidrunimahlaga parajaks.
Siis friti kalapallid. Kuumuta väikeses potis õli 190C. Friti kalapallid jaokaupa kuldpruuniks - umbes 4-5 minutit.
Tõsta kahekordsele köögipaberile tahenema.
Serveeri soolatursapallikesi safrani-küüslaugumajoneesi ja sidrunisektoritega.
Retsept siit.
Soolatursafritterid safranimajoneesiga
Mõnusad ampsusuurused kalakotletid, mida on hea dippida Hispaania küüslaugumajoneesi (allioli) sisse.