1 suur ümmargune saiapäts (nt Hawaiian sweet bread), umbes 450 g
100-150 g head riivitud juustu
1 väike punane sibul hakituna
100 g võid sulatatuna
3 hakitud küüslauguküünt
0,5 tl soola
Lõika sai umbes 2 cm viiludeks ülalt alla, aga jäta põhjast umbes 2 cm ulatuses läbi lõikamata. Siis lõika ristipidi 2 cm viiludeks (saad nn siili).
Lõika juust 5 mm viiludeks või riivi jämedalt. P(u)ista juust saiatükkide vahele.
Sega sulatatud või, hakitud punane sibul, purustatud küüslauk ja sool omavahel, siis nirista võisegu saiale.
Keera saiapäts fooliumisse.
Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit või kuni juust on sulanud.
Serveeri soojalt.
Retsept siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Väga maitsev oli! Juustuks oli Saaremaa riivjuust ja saiaks Selveri pagariletist "Haputaina päts" (u 400 g).
Hawaii küüslaugusai
Ajakirjas Taste of Home oli selle roa nimeks "Hawaiian Cheese Bread". Nimi viitab Hawaii saarestikus Hawaii saarel (ka "Big Island" ehk Suur Saar) 1950ndatel ühes pagarikojas müüdud suurele pehmele ümmargusele saiale. Nüüd müüakse seda pea kõigis Hawaii ja paljudes USA toidupoodides Hawaii saia nime all. Sai on hästi pehme ja kergelt magus.
Samal põhimõttel on valmistatud see rebitav küüslaugusai.