Hawaii küüslaugusai

Ajakirjas Taste of Home oli selle roa nimeks "Hawaiian Cheese Bread". Nimi viitab Hawaii saarestikus Hawaii saarel (ka "Big Island" ehk Suur Saar) 1950ndatel ühes pagarikojas müüdud suurele pehmele ümmargusele saiale. Nüüd müüakse seda pea kõigis Hawaii ja paljudes USA toidupoodides Hawaii saia nime all. Sai on hästi pehme ja kergelt magus.
Samal põhimõttel on valmistatud see rebitav küüslaugusai.

Kogus
kuueteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

1 suur ümmargune saiapäts (nt Hawaiian sweet bread), umbes 450 g

100-150 g head riivitud juustu

1 väike punane sibul hakituna

100 g võid sulatatuna

3 hakitud küüslauguküünt

0,5 tl soola

Valmistamine

Lõika sai umbes 2 cm viiludeks ülalt alla, aga jäta põhjast umbes 2 cm ulatuses läbi lõikamata. Siis lõika ristipidi 2 cm viiludeks (saad nn siili). 

Lõika juust 5 mm viiludeks või riivi jämedalt. P(u)ista juust saiatükkide vahele. 

Sega sulatatud või, hakitud punane sibul, purustatud küüslauk ja sool omavahel, siis nirista võisegu saiale. 

Keera saiapäts fooliumisse. 

Küpseta 180-kraadises ahjus umbes 25-30 minutit või kuni juust on sulanud.

Serveeri soojalt.

Nipid ja soovitused:

  • Algretseptis oli kasutatud Šveitsi juustu ja seda lausa 225 g. Meil nii palju juustu saia vahele ei mahtunud ja poleks ka vaja olnud. 

Retsept siit. Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 15.04.2025 12:20

Väga maitsev oli! Juustuks oli Saaremaa riivjuust ja saiaks Selveri pagariletist "Haputaina päts" (u 400 g).