Cheddar Jalapeño Bread

Kogus
1 päts (12x23cm leivavorm)
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Leib/sai
Lisategevused

Koostisosad

500 g nisujahu (tüüp 550)

1 tl kuivpärmi

1 tl peenikest soola

60 ml ehk 4 sl külmpressitud oliiviõli

425 ml sooja vett (40-45°C)

3 hakitud Jalapeño tšillit

170 g riivitud tugevamaitselist Cheddari juustu

55 g riivitud parmesani juustu

1 suur muna (L)

Valmistamine

Sega lauamikseri segamiskausis jahu, kuivpärm ja sool. Kasuta mikseri tainasegamiskonksu! 

Siis lisa oliiviõli ja soe vesi (kuivpärmi jaoks võiks vesi okka 40-45°C). Lülita mikser sisse ja sega tasasel kiirusel pehmeks tainaks. 

Tõsta veidi kiirust ja mikserda umbes 3 minutit veel.

Siis sega hulka hakitud jalapeño, pea kõik riivitud Cheddarist ja pea kõik riivitud parmesanist. Sega ühtlaseks, kaabi tainakausi seinad puhtaks ja sega vajadusel uuesti. 

Jäta tainapall tainakausi keskele, puista peale veidi jahu. Kata tainakauss puhta köögirätiku või kilest vannimütsiga. Lase soojas toas 1-1,5 tundi kerkida või kuni tainas on kahekordseks paisunud. (Kui sul on rohkem aega, võid lasta ka 8-12 tundi külmkapis kerkida). 

Kummuta tainas jahusele lauale ning vormi 20x28 cm suuruseks ristkülikuks (tee seda jahuste kätega, sest tainas on üsna kleepuv). 

Voldi mõlemad tainaotsad keskele kokku, suru "õmblus" kokku. 

Nüüd tõsta tainas kergelt õlitatud või küpsetuspaberiga vooderdatud keeksivormi (12x23 cm), "õmblus" jäta alla.

Kata vorm puhta köögirätikuga ja lase tuulevaikses soojas toas kerkida, kuni keeksivorm on "täis" (45-60 minutit). 

Kuumuta ahi 200°C. 

Vispelda väikeses kausis muna koos näpuotsatäie soolaga lahti, siis pintselda päts peale munaga. Puista piki pätsi keskosa riivitud Cheddarit ja parmesani. 

Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 50-60 minuyiy või kuni küpsetis on kenasti kuldpruun ja põhjale koputades vastu kumiseb. 

Võta ahjust välja, lase hetk jahtuda. Siis libista noaga piki vormi serva, et leivapäts kätte saada. Kummuta ahjuplaadile asetatud metallrestile (nt külili).

Siis pane päts uuesti 10 minutiks ahju, et ka põhi ja küljed krõbedad oleksid. 

Võta ahjust välja, tõsta püsti. Lase metallrestil täielikult jahtuda (u 1,5 tundi), siis lõika viiludeks ja serveeri. 

Retsept mugandatud siit (Gourmet, märts 2007).

LISA KOMMENTAAR