Saksa veiseliharullid (Rinderrouladen)

Saksa köögist pärit sinepi, sibula ja marineeritud kurgiga veiseliharullid on populaarsed nii perekondlikel õhtusöökidel kui ka näiteks jõululaual. Arvesta 2 väiksemat või 1 suur veiseliharull sööja kohta.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

8 veiselihalõiku - top round beef, about 4×6 inches in size and 1/4 inch thick

4-5 sl kollast Saksa sinepit

8 viilu suitsutatud peekonit

8 väiksemat marineeritud kurki

1 sibul

soola ja musta pipart

Hautamisleem:

1 sl võid

1 sl õli

1 sibul

1 küüslauguküüs

1 väike porru

1 suurem porgand

1 sellerivars

250 ml kuiva punast veini

5 dl veiselihapuljongit

1 sl tomatipastat

1 loorberileht

1 tl suhkrut või maitse järgi

soola ja musta pipart

4 sl külma võid

paksendamiseks maisitärklist ja külma vett

Valmistamine

Võta 8 veise välistüki lõiku (umbes 10x15 cm, 6 mm paksud) ja tambi lihahaambriga kergelt õhemaks. 

Aseta tööpinnale, maitsesta soola-pipraga. Määri igale lihalõigule õhuke kiht sinepit. Aseta peale peekoniviil. 

Lõika marineeritud kurgid pikuti neljaks, säti ristipidi lihalõikudele mõnesentimeetrise vahega. Haki sibul, puista peekonile. 

Keera lühemast otsast rulli, kinnita kööginööri või puidust hambatikkudega. 

Kuumuta paksupõhjalises ahjupotis või ja õli, siis pruunista liharullid korralikult ümberringi. Tõsta pruunistatud veiseliharullid kõrvale. 

Hautamisleeme jaoks haki sibul, peenesta küüslauk. Pese porru, lõika viiludeks, haki porgand ja varsseller. 

Lisa haudepotti vajadusel juurde veidi võid või õli. Lisa sibul ja hauta tasasel tulel umbes 5 minutit. 

Lisa küüslauk ja hauta veel minut aega.

Lisa porru, porgand ja seller ja hauta segades 5 minutit. 

Kalla potti punane vein, kuumuta tugeval kuumusel minut aega. Siis alanda kuumust ja lase veel 2-3 minutit podiseda. 

Lisa potti tomatipasta, veiselihapuljong, loorber, suhkur ja veidi soola-pipart.

Tõsta pruunistatud veiseliharullid potti. 

Edasi võib rooga valmistada nii ahjus kui ka pliidi peal. Pliidi peal kata pott kaanega ja hauta tasasel tulel umbes 90 minutit või kuni veiseliha on pehme. 

Ahjus saab maitsvama roa - pane eelkuumutatud 170-kraadisesse ahju 90 minutiks. 

Praeleeme valmistamine. 

Kui liharullid on küpsed, tõsta need kõrvale. Kurna kaste läbi sõela, hoia kaste alles. (Köögiviljad võid eraldi ära süüa VÕI püreestada ja lisada uuesti praeleemele). Pane kurnatud leem uuesti potti ja kuumuta tasakesi keemiseni. Soovi korral paksenda kaste. Selge leeme jaoks lahusta 1-2 sl maisitärklist 2-3 vees, hägusa kastme jaoks sega 2-3 sl jahu 4-5 sl veega. Lisa potti ja vispelda hoolega, kuni praeleem on paksenenud. 

(Koorese kastme jaoks võid lisada ka paar supilusikatäit vahukoort). 

Siis vispelda hulka külmad võikuubikud, maitsesta soola, pipra ja sinepiga. Soovi korral lisa veel vahukoort. 

Eemalda puutikud/kööginöör liharullidelt, pane liharullid leeme sisse ja kuumuta uuesti läbi.

Serveeri punase kapsa, spätzle, kneedlite (Semmelknödel või Kartoffelknödel) või keedetud kartulitega.

Loe veel:

Retsept mugandatud siit.

LISA KOMMENTAAR