Nami-Nami brüleekreem

Crème brûlée ehk eestipärasemalt brüleekreem on klassikaline prantsuse magustoit, mille valmistamiseks tuleks kasutada kvaliteetset vaniljesuhkrut ning abiks on ka leeklamp.

Nii leeklambi kui ka sobivad vormid brüleekreemide valmistamiseks leiate kauplusest Apelsin (Tallinnas Järve ja Rocca al Mare keskuses, Rakveres Vaala keskuses). 

Vaata ka Avallone joogisoovitust allpool!

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

5 suurt munakollast

3 tl suhkrut

3 tl ehtsat vanillisuhkrut

2 dl 35% rõõska koort

2 dl 10% rõõska koort

Kaunistuseks:

suhkrut

Valmistamine

Klopi munakollased suhkruga kergelt läbi.

Kuumuta väikeses potis rõõsk koor (kohvikoor + vahukoor) peaaegu keemiseni. Kalla kuum kooresegu peene joana munakollasesegu hulka, seda hoolega segades. Koori tekkinud vaht lusikaga ettevaatlikult pealt ära. Jaota vorm sulavõiga pintseldatud brüleevormidesse või väikestesse kuumakindlatesse nõudesse, nii et kreemikihi paksus oleks umbes 2,5 cm.

Tõsta brüleevormid ahjupannile ning vala pannile niipalju kuuma vett, et see ulatuks umbes poole brüleevormi kõrguseni. Kata ahjuvorm pealt fooliumiga ning küpseta brüleekreeme vesivannis 160kraadise ahju keskosas umbes 50 minutit, kuni kreemid on läbi küpsenud, ent ikka veel 'võdisevad'.

Võta vormid vesivannist välja ning lase jahtuda. Kata täielikult jahtunud vormid kergelt toidukilega ning pane vähemalt 4 tunniks või üleöö külmkappi.

Enne serveerimist raputa peale õhuke kiht peenikest suhkrut ja põleta leeklambi* abil karamelliks.

* Kui leeklampi ei ole, siis pane vormid paariks minutiks kuuma grillelemendi alla või 250-300kraadisesse ahju.

Pildi tegi Kaare.

LISA KOMMENTAAR

Joogisoovitus

Château de Montifaud V.S.O.P, Prantsusmaa

Aroomis on tunda lilli, kuivatud ploomi, õuna. Maitse täidlane, jõuline.

Tootja: Chateau de Montifaud
Maaletooja: Avallone

Merita
postitatud 10.07.2008 14:23

Uskumatu kui maitsev! :D Täiesti ideaalne retsept!

Iti
postitatud 30.12.2009 16:34

väga maitses ja nii lihtne ju teha, kus ma küll varem olenud olen :)

Tiramiiiisu
postitatud 01.07.2010 11:31

Retsept õnnestus väga hästi ja tekstuur oli mõnusalt siidine. Minu jaoks oli see brüleekreem aga liiga munamaitseline, seega arvatavasti proovin ka teisi versioone.

Dee
postitatud 04.04.2010 15:23

Perfect ten. :) Täna pidime suhkrukooriku olude sunnil ahjugrilli abil karamellistama, aga gaasipõleti ajutisel puudumisel ajas asja ära ja meie magustoit oli oivaline.

Sp
postitatud 05.05.2011 13:26

Ei tea kas seda kuidagi nö koogina ei saaks teha, et küpsetan algul mingi põhja ja siis põhjale lisaks siis umbes 3-4kordse koguse, aga kardan, et mis sellest põhjast järgi jääb kui vesivannil vaja küpsetada??

Piret
postitatud 25.12.2011 14:14

Brülee ise oli väga hea, aga mul ei õnnestunud gaasigrilli all seda krõbedat suhkrukoorikut väga saada. Peab ikka vist leeklambi kuskilt omale soetama.

Perekooli Kägu
postitatud 10.01.2012 21:37

Olen seda sama teinud vähemalt 10 korda ja iga kord on ideaalselt õnnestunud. Kui täitsa esimest korda teed brüleekreemi, siis soovitan nina retseptis hoida ja vähimastki omaloomingust loobuda. (see on heasüdamlik nõuanne). :))

mari
postitatud 24.10.2012 11:50

Mul kahjuks küpses üle, 50 min. vist paljuvõitu. Aga eks ma proovin uuesti.

Iiris
postitatud 21.01.2013 13:30

Minu vaieldamatu lemmik :)

maris
postitatud 21.01.2013 16:00

Tahaks vaniljesuhkru asemel kasutada naturaalseid vanillikaunu - kuidas see täpselt käib? Keedan piimas (kui kaua?), kaabin seemned välja ja panen kooresegusse, kui brüleed teen? Kas ühest kaunast selle retsepti puhul aitab võui võtta kaks?

mai
posted on 17.08.2021 15:49

Vanillikaun on originaal ja üks kaun annab päris tugeva maitse.

Hmm
postitatud 11.09.2013 14:33

Maris, kui kasutad naturaalseid vanillikaunu(nagu mina), siis tee kaun lihtsalt pooleks ja keeda rõõsas koores. Kaunaga jääb hea tugev maitse väga kiiresti külge.

ee...
postitatud 13.06.2014 18:14

Proovisin täna ja see oli vastik. Ootasin paremat. Isegi rimis valmisdessert, mis tõenäoliselt pulbrist valmistatud, on maitsvam. Tegin kõik nagu retseptis öeldud :)

M.
postitatud 28.12.2014 16:05

Ka minu arvates on siinse retsepti järgi valmistatud brülee liiga munane. Küpses muidu parajaks ja kõik õnnestus hästi.

Mai
postitatud 09.01.2015 11:10

Tegin vanas gaasiahjus, kus temperatuuri ei saanud hästi kontrollida. Jäi veidi kauaks ahju, enam keskelt ei võdisenud, samas oli ikka mõnusa kreemise konsistentsiga. 3 tl suhkrut on minu meelest natuke vähe? Ma järgmine kord paneksin rohkem. Ja marjad juurde on kohustuslikud.

Hexy
postitatud 29.01.2016 16:58

Sõbrad tulid soolaleivale ja kinkisid gaasipõleti, hea põhjus teha brüleekreemi. Esimese korra kohta oli päris tubli saavutus, kuigi maitsepoolest minu lemmik ei olnud.

Kaare
postitatud 18.11.2016 14:44

Üks maailma parimaid magustoite - korraga nii külm kui kuum, krõbe kui siidiselt pehme. Marjadega serveeritult lisaks nii hapu kui magus. Ülimaitsev!

Foolium oli ootamatult otsa saanud, kasutasin selle asemel küpsetuspaberit. Minu ahjus oleks tahtnud 10 minutit vähem olla. Natuke küpsesid üle, aga ega ma ei käinud ka pidevalt kontrollimas.

Küpsetamise temperatuurid kõiguvad olenevalt retsepti autorist päris palju. Olen kohanud ka retepti, kus 150-kraadises ahjus tuleb brüleekreemi hoida vaid 35 minutit. Pärast esimest katsetust saab selgeks, kuidas oma ahi selle magustoiduga käitub, järgmine kord juba lihtsam.

Suhkrukiht ei tohi ka liiga õhuke olla, siis ei teki ühtlast karamellikihti. See ka harjutamise asi :)

Katrin
posted on 26.11.2017 19:55

Toidutare retsepti järgi tuleks enne ahju panemist koore-muna segu veevannis paksendada.. Ahjus 55 min juba ja paksenemist siinse retepsti järgi pole veel märgata.

H .
postitatud 24.09.2018 11:09

Tegin, tuli välja (st lihtne teha) ja täitsa söödav. Natukene oli küll muna/piima maitset, võib-olla panna natukene rohkem suhkrut ja 1 munakollane vähem? Eks annan kunagi teada, kui veel teen. :)

Enely
postitatud 14.02.2019 21:28

Minu jaoks tuli liiga munamaitsega, paneksin ühe munakollase vähem. Vanillisuhkrut panin rohkem, ikka ei tulnud piisavalt intensiivne maitse. Ilmselt päris vanillikaunaga oleks parem.

Merlin
posted on 25.10.2020 16:24

Küpsetasin ka pisut vähem, u 40 min. Maitse tahaks pisut timmimist. Mulle tundus ka pisut munane, kuigi külalistele meeldis????

MaarjaP
postitatud 29.03.2021 13:29

Minu maitsele oli vàhe magus. Ja ahju pannes kraad ja minut tundus mulle liiast, tegin 150 kraadiga ja 40 minutit. Minu ahjuga rohkem oleks munapuder olnud.