200 g odrakruupe
1 sl õli
1 suur sibul
500-600 g Hokkaido kõrvitsat või muskaatkõrvitsat
peotäis salveilehti
riivitud muskaatpähklit
soola ja musta pipart
600 ml köögiviljapuljongit või vett
200 g värsket spinatit või spinat-ruutlehikut
riivitud parmesani juustu
Keeda esmalt kruubid. Pese kruubid hoolega, siis pane soolaga maitsestatud vette keema. Keeda tasasel tulel umbes 50-60 minutit, kuni kruubid on al dente. Kui soovid, võid kruupe esmalt leotada - siis keetmisaeg lüheneb. Nõruta. (Kruubid võib ka eelmisel päeval valmis keeta; kui kasutad kruubipudrujääke, siis kruupe on vaja umbes 600 g).
Haki sibul. Lõika kõrvits sektoriteks, siis eemalda seemned ja säsi (Hokkaido kõrvitsat pole koorida vaja); lõika kõrvits umbes 1 cm kuubikuteks. Purusta küüslauguküüned.
Kuumuta suurel sügaval praepannil või madalas laias potis õli. Lisa hakitud sibul ja prae umbes 5 minutit, kuni sibul pehmenema hakkab.
Lisa kõrvitsakuubikud ja küüslauguküüned, samuti mõned hakitud salveilehed ja julgelt riivitud muskaati. Kuumuta aeg-ajalt segades 7-8 minutit, kuni kõrvitsakuubikud pehmenevad.
Kalla nüüd potti eelnevalt keedetud kruubid, maitsesta julgelt soola-pipraga. Sega paar minutit, siis lisa puljong. Kuumuta aeglaselt keemiseni ja keeda siis tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni “orsoto” on pehme ja mõnusalt paks. Vajadusel lisa veel muskaati, soola või pipart.
Sega juurde mõned hakitud salveilehed ning umbes peotäis riivitud parmesani. Serveerimisel puista peale veel riivitud juustu.
Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Odra-kõrvitsa panniroog
Orsoto-tüüpi roog odrakruubi, kõrvitsa, salvei ja spinatiga.