2,5-3 kg terve jahutatud part
1-2 sibulat
2-3 sibulõuna
150-200 g kuivatatud ploome
Kui kasutad külmutatud parti, siis tõsta see 1-2 päeva enne serveerimist tavalisse külmkappi sulama.
Patsuta part köögipaberiga kuivemaks, siis hõõru seest ja väljast soolaga. Koori sibul ja õunad, lõika suurteks tükkideks. Pane sibul, õunad ja ploomid pardi kõhuõõnsusesse. Seo avaus kinni soovi korral või kinnita tikuga.
Aseta part restiga ahjupannile. Pane pannile veidi vett, siis küpseta 150-kraadises ahjus umbes 3 tundi - esimene tund aega “kõhuli”, ülejäänud aeg “selili”.
Kasta lindu praeleemega küpsetamise ajal, et see liiga kuivaks ei jääks.
Siis tõsta ahju temperatuur 200 kraadini ja küpseta veel 30-40 minutit, kuni pardinahk on kuldne ja krõbe. (Kintsu torgates peaks lihaleem selge olema).
Lase 15-20 minutit puhata, siis lõika tükkideks. Lõika part u 6 tükiks.
Pille Petersoo retsept ilmus ka Kodu&Aia suures jõulualbumis JÕULUD 2022. aastal. Pildi tegi Juta Kübarsepp.
Hea klassikaline pardipraad, lisaks meenub iga kord mu vahetusaasta Taanis, mis ilmselt andis mu elule hoopis uue suuna. Olen tänulik.
Ahjupart Taani moodi
Kuigi Taani jõululaual võib kohata ka hane, on part siiski tavapärasem. Pardi kõhuõõnes küpsenud õunad, sibulad ja kuivatatud ploomid on maitsev lisand prae juurde. Pardi võib hommikul ette valmistada ja õhtul ahju panna.