Koha à la Mornay

Sellist kalarooga serveeriti 1925. aasta Nobeli preemiate pidulikul õhtusöögil. Maitseb hästi ka sadakond asatat hiljem.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

600 g kohafileed

Juustukaste (e. Mornay kaste):

3 sl võid

3 sl nisujahu

6 dl piima

100 g riivitud Gruyère juustu või muud Šveitsi juustu

3 munakollast

soola ja musta pipart

Serveerimiseks:

1 kg kartuleid

150 g rohelisi aedube

Valmistamine

Kuumuta ahi 200°C.

Koori kartulid, pane soolaga maitsestatud vette keema. Kui kartulid on küpsed, siis kurna. 

Kastme jaoks sulata potis või, vispelda juurde jahu. Kuumuta läbi, siis vispelda juurde piim (seda võid teha jaokaupa või ka kogu piima korraga panna, oleneb eelistusest). Lase kastmel 5 minutit podiseda, sega pidevalt. 

Riivi juust. Võta kastmepott tulelt ja sega riivitud juust kastme hulka. Kui juust on sulanud, siis vispelda juurde munakollased ning maitsesta kastme soola ja pipraga. 

Aseta kohafileed ahjuvormi, nahk allpool. Maitsesta fileed soola ja pipraga. Kata juustukastmega ning küpseta 200-kraadise ahju keskosas 15-20 minutit, kuni roog on pealt kuldne ja kala sisetemperatuur on 56˚C.

Samal ajal keeda puhastatud rohelisi ube soolaga maitsestatud vees 4-5 minutit. 

Serveeri Mornay kastmega küpsetatud kohafileed keedetud kartulite ja roheliste ubadega.

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR