Suussulavad kohupiimapontšikud

Hästi pehmed, kohevad ja suussulavad kohupiimapontšikud.

Kogus
Valmistusviis
Praadimine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

250 g teralist kohupiima

4 sl suhkrut

2 keskmise suurusega muna

0.25 tl soola

0.5 tl söögisoodat

100 g (u. 1,75 dl) nisujahu

Frittimiseks:

rapsiõli

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Hõõru kohupiim suhkru ja munadega lahti. Lisa sool ja soodaga segatud jahu. Sega tainas valmis vahetult enne pontšikute küpsetamist, muidu "reageerib" sooda kohupiimaga ära ja pontšikud ei jää pontsakad! 

Kuumuta väikeses potis toiduõli 180°C kraadini. 

Võta kahe lusika abil tainast* ning kukuta kuuma õli sisse. Küpseta kuumas õlis kuldseks - vahepeal keera pontšikuid ringi (kui nad seda ise ei tee).

Kui pontšikud on kuldpruunid, siis tõsta vahukulbi abil köögipaberile nõrguma. 

Valmis pontšikutele raputa peale tuhksuhkrut.

Nipid ja soovitused:

  • Tee nii: Võta kaks tavalist lusikat (sellised väiksemad supilusikad). Võta ühega lusikatäie tainast, siis teisega silu pealt ja siis libista teise lusika tainaportsu alla (ehk siis esimese lusika sisse) ja siis tasakesi (vajadusel esimese lusikaga aidates) aita tainaports kuuma õli sisse. Suts ja valmis ja uuele ringile. Ikka ühe lusikaga tainast, teisega siluda-trügida jne. Tulevad kõik täpselt ühesuurused ja üsna ümmargused, lisaks saab üsna kiiresti hakkama..
  • Kui õli on liiga kuum, pruunistuvad pontšikud liiga kiiresti ja jäävad seest tooreks. Kui õli on liiga külm, hulbivad pontšikud liiga kaua õlis ja imavad liialt õli endasse. 
  • Kui Sul on õlitermomeeter, siis õli temperatuur peaks jääma 180°C-190°C vahele. Kui lisad potti korraga liiga palju pontšikuid, siis jahutab see temperatuuri liialt. Küpseta u 5-6 kaupa. 
LISA KOMMENTAAR

triinu
postitatud 04.05.2008 20:45

tegin selle retsepti järgi, aga ei õnnestunud, jahu pidi praktiliselt poole rohkem juurde panema, muidu oli taigen liiga vedel ja potntsikud jäid toored

kokkaja
postitatud 01.07.2017 19:21

Siin retseptis on liiga vähe jahu, vanas nõuaka aegses kokaraamatus on 200g e 330dl selle koguse kohta ja siis tulevad õiged.

Pille @ Nami-nami
postitatud 05.05.2008 08:43

Triinu, kurb, et nii läks. Samas on see kummaline, sest just selle retsepti järgi on väga paljud inimesed pontšikuid teinud ja need on väga hästi õnnestunud. Vaata Nami-nami foorumi rubriiki Küpsetised ja magustoitud - seal on eraldi pontšikute teema, kus sellest juttu on. Minu jaoks paljude proovitud retseptide seast endiselt parim!!

qsti
postitatud 26.05.2008 15:57

Nüüd on see asi siis ka ära proovitud ja hoolimata oma suurest hirmust, et õli, köök ja mina ise ootamatul hetkel põlema süttime, olen elus-terve ja kogemuse võrra rikkam. Pontsikud said maitsvad aga arvan, et need üliharvad korrad kui neid söön, ostan ma need siiski ka edaspidi Sõõrikukohvikust.

Mann
postitatud 26.05.2008 15:58

Olid hääd.

Mimm
postitatud 26.05.2008 15:58

Tehtud! Maitsesid ülihästi :)

kaiku
postitatud 27.08.2008 14:31

Ei tea mis viltu läks, aga nii rasvast nõretavaid ja jubedaid pontsikuid ei ole mul veel tulnud. Ja kokku vajusid ka. Proovin rohkem jahu panna, eks näis siis mis saab.

Anneli
postitatud 10.10.2016 20:40

See taigen kūll õige ei ole viskasin kogu kupatuse prūgikasti

Mari
postitatud 16.09.2008 11:15

Mina olen ka teinud taolise retsepti järgi kohupiimapalle, aga hoopis kitsepiimakohupiimast. Hästi head tulid. Ja jahu vbl läheb ja natukene rohkem vaja, kuid mulle tundub, et see oleneb kohupiimast ka. Nt viimane kord kui tegin, oli kohupiim küllatki sõmer ja kuiv, seetõttu läks ka jahu vähem ja olid väga head :)

moremi
postitatud 20.10.2008 19:52

Aitäh retsepti eest, väga head pontshikud tulid! :D

aniitram
postitatud 26.10.2008 19:05

selle retsepti järgi tulevadki need kõige paremad pontšikud. lihtsalt peab jälgima, et tainas liiga vedel poleks ja õli ei tohi ka liiga tuline olla, muidu ei küpse pontšikud seest ära

taanja
postitatud 12.11.2008 17:18

hea maitsega, suus sulavad peab ainult tabama õiget hetke millal nad valmis on

Mia
postitatud 05.03.2016 20:20

Mida ma teen juba 6korda need ülimalt hääd

Leevike
postitatud 03.01.2009 18:35

No niii maitsvad tulid, sellised õhulised ja lausa suus sulavad. Kausitäis oli meil kolme peale (mina, mees ja laps) ainult nuustata. Ja kohe hakkan neid jälle tegema :)

Mattias
postitatud 13.02.2009 09:13

Tõsiselt head tulid, tegin täpselt retsepti järgi. Alguses vaatasime, et tuleb liiga palju, aga küpsetamise lõpuks oli järgi mõni pallike.:) AITÄH!

vitali
postitatud 10.04.2009 17:39

hea retsept on, soovitan kõigil järgiproovida, väga head tulid, lihtne teha ja pealegi nende tegemisega saab isegi meesterahvas hakkama, kes natukenegi kööki sattunud, vaja on ainult pealehakkamist ja natuke nö kokatunnetust, et äratabada õlikuumus ja millal need asjandused valmis, aga kogemused tuleb töö käigus. p.s. kellel midagi lörri läind, siis tasuks ära märkida et kohupiimad erinevad tootjate viisi, et ei tasu retsepti sõnasõnalt võtta ja kui tundub et vaja natuke jahu juurde või hoopis vähemaks vms, siis andke aga minna ja usaldage oma kokameelt ;)

brita
postitatud 23.03.2009 12:03

Tehtud! Väga head, maitsvad tulid välja. Tänan retsepti eest:)

Triku
postitatud 30.03.2009 09:37

Väga head said :)

hipi
postitatud 25.04.2009 15:07

Mina tegin ricotta kohupiimaga ja tainas tuli paras. Arvatavasti oleneb õnnestumine ka sellest, millist kohupiima kasutada, mõned on vesisemad-vedelamad. Proovige ka näiteks ricotta-ga järgmine kord, väga maitsvad!

Algaja
postitatud 05.05.2009 14:02

Palun andke nippe, kuidas tainast nii õlisse kukutada, et tuleks ilus pall, ei vajuks põhja, ega jääks lusika külge.

kirsike
postitatud 25.06.2009 19:08

Imehead! Edaspidiseks minu pontšiku põhiretsept. Tegin ka ricottaga ja tainas oli väga hea konsistentsiga.

kai
postitatud 02.10.2009 19:45

tõesti head pontsikud. ma veel imestasin, kuidas raskest kohupiimast, nii vähese jahu ja kergitusainega kohev pontsik saadakse, aga sai:) lolli peaga lisasin taignasse pisut mandleid ja vaniljet. mandlit polnud tundagi ja vanilje tegi läägeks. kohupiima soovitan sellist hapumat.

Kirsike
postitatud 21.10.2009 20:25

Tegelikult tegin need keskmise lapse klassiõhtuks, aga preili teatas, et tema neid küll ei taha Seda suurem oli teiste laste ja mehe rõõm, pallid kadusid laualt paari minutiga :)

fänn
postitatud 02.01.2010 22:17

Soovitan ka Põltsamaa ricottat (seda rohelises pakis), tulevad eriti hõrgud. Kusjuures jahu on tõesti vaja vaid see 1,5 dl, ehkki meie teeme alati topeltkoguse. Isegi kui tundub, et jääb natuke vedel ja võiks veel jahu lisada, pole vaja. Tulevad hoopis mõnusalt hõrgud ja kohupiimased. Meie pere kasutab abivahendina teelusikaid, saab armsad pisikesed pontshikud :-)

Piret
postitatud 28.02.2010 12:45

Maitse ja väljanägemise poolest väga head, aga nagu pontsikutele ikka omane - imavad minu jaoks liialt õli sisse. Ei aitand majapidamispaberil nõrutamine ega midagi. Äkki on veel mõni nipp, kuidas seda õli sisse tõmbamist vältida? Poe pontsikut pole ju nii rasvased.

Pille @ Nami-nami
postitatud 28.02.2010 14:22

Piret, ilmselt oli küsimus õli temperatuuris - kui see on liiga madal, siis imavad pontšikud liiga palju õli sisse küpsemise jooksul. Proovi kuumemas õlis küpsetada!

hexy
postitatud 19.04.2010 08:15

Ma oleksin võinud muidugi enne küpsetama asumist siit nippe lugeda. Minu pallid olid lapergused jäid poti põhja kinni, olid rasvased, aga söödavad. Nähtavasti oleks pidanud kuumema temperatuuri valima ja rohkem vormimisega vaeva nägema.

Kiisu
postitatud 01.06.2010 13:31

Tegime elukaaslasega neid pontsikuid. Tema voolis pallikesi ja mina siis õngitsesin neid älist välja. SUPPPERÕHULISED ning maitsvad!! Parimad!!

Sandra
postitatud 17.08.2010 17:45

Mul vedas sellega, et alles on veel nõukaaegne pontšiku pann :) Super head tulid küll. Minul kõik kogused klappisid, tundus, et jahu läks isegi liiga palju :D Tegemine oli lihtne, isegi mina sain hakkama ;)

Karolin
postitatud 08.10.2010 19:59

Tegin esimest korda elus pontšikuid just selle retsepti järgi, alguses kippusid küll mõned kärssama ja seest tainaks jääma, ilmselt oli viga õli kuumuses. Lugedes teise kommentaare kurdetakse, et tulid sellised lapikud, mul tulid enamjaolt kenad ümarad, tegin nii, nagu kirjeldatud oli siin ja kerkisid ka suurepäraselt! Aga muidu väga mõnusad ja tõesti õhulised! Head rasvased kaloripommid :D

Aari
postitatud 04.11.2010 14:15

Lapsed käisid väga peale, tõid ise poest õligi kohale, tuligi esimest korda elus pontšikutegu ette võtta. Esimesed jäid seest vedelad, siis keerasin tuld väikemaks ja tegin väiksemad pontsikud, mida veidi kauem küpseda lasin, kohe sai palju parem, tulid krõbedad ja mõnusad. Ei näinud eriti vaeva ümaraks vormimisega, lastele meeldisidki väikesed kilpkonnad ja krokodillid rohkem:)

Marika H.
postitatud 07.11.2010 16:49

tehtud, väga maitsvad tulid!

raili
postitatud 07.11.2010 21:04

Täiesti suurepärased pontšikud, täpselt nagu lapsepõlves. Mis on iseenesest halb avastus kuna tekib tahtmine neid väga tihti valmistada :)

Leila McL.
postitatud 08.11.2010 08:58

Tehtud ja söödud! Väga maitsvad tulid!

Mallikas
postitatud 01.02.2011 17:16

Tõelised kiusupallid!Kindel on,et kohe oleks targem taigna kogust mitmekordistada-muidu saavad otsa enne kui lauale jõuavad!

küsija
postitatud 29.01.2012 22:40

Tere! Head pontsikud tulevad, aga minul vajuvad nad peale nõrguma panemist lössi Miks küll???? Olen proovinud kuumemas ja vähem kuumemas õlis küpsetada, vähem ja kauem aega, aga ei miskit! Välja võttes iluisad ümmargused, aga ikk avajuvad ära. Maitse on siiski hea!

arvidgre
postitatud 05.05.2020 21:55

Jahu juurde ja saab korda

nele
postitatud 14.03.2012 13:06

aitäh retsepti eest! väga maitsvad! tegin põltsamaa õrnsoolasest riccota kohupiimast ja jätsin retseptis toodud soola lisamata. suhkrut panin veidi rohkem kui ette nähtud. tegin teelusikaga- nii tulid mõnusa suurusega ampsud ja küpsemisega ka probleeme polnud. et tainas ei jääks lusika külge, selleks kastan peale igat lusikatäit lusika õli sisse :)

Linchik
postitatud 30.04.2012 17:11

Võrratu retsept! Tegin 4 x koguse (homme Soomes Vappu) Nii kerge teha ja üli head tulid :D tänud!

Katu
postitatud 16.09.2012 16:44

Super! Tere 5% kohupiim ja k6ik kogused klappisid. Ait@h Nami-namile!

triinu
postitatud 17.09.2012 20:15

väga mõnusad,mulle meeldib väga naised on tublid.

KIKIIK
postitatud 16.12.2012 12:34

head olid

triinu
postitatud 16.12.2012 12:35

väga mõnusad,mulle meeldib väga naised on tublid.

Dee
postitatud 22.01.2013 20:50

Maitse 5 pluss, väljanägemine 2 (kui sedagi). :D Kuna söön pontšikuid võib-olla korra aastas, siis kergem on mul need paar pontšikut poest osta. Aga pontšikufännidele on see väga hea retsept - maitse ja konsistents paigas. Oma kulinaarse üllitise välimuse kohta pikemalt ei sooviks kommenteerida, aga nagu näen, siis teistel õnnestusid imeliselt.

Kristel
postitatud 16.02.2013 18:23

V2ga head tulid v2lja :) improviseerisin kyprosel kohupiimavalikuga ja ei v2ga n2mmid tulid :) v2ga rahul :)

Riina
postitatud 23.03.2013 19:13

tõeliselt maitsvad :)

siret
postitatud 21.04.2013 16:08

tasub teha kookosölis siis ei tule nii rasvased pontsikud kuna kookosöli ei imendu pontsiku sisse.

K
postitatud 05.08.2013 20:56

Mmmm sai ka tehtud ja super mõnusad ja õhulised jäid riccota kohupiimaga,soovitan kõigile ;)

Liiseli
postitatud 14.09.2013 14:17

Tulid head, ehkki vajusid veidi lössi. Eriti head olid jahtunult - siis ei tundunud ei nätsked ega ka rasvased. Suhkru kogust vähendaks järgmine kord poole võrra. Mulle meeldib, kui magusus tuleb eelkõige pealeraputatud tuhksuhkrust. Praegu oleks tuhksuhkur liiast olnud.

Mann
postitatud 15.01.2014 14:15

Väga head tulid. Panin jahu tsipake rohkem. Ja lusikatega ei mässand, tegin hoopis käed märjaks ja veeretasin käte vahel ilusad pallid. Ei vajund lössi, mõnusad krõbedad ja seest pehmed.

Marju
postitatud 03.04.2014 17:06

Väga-väga maitsvad, teen kindlasti veel ja siis lisan ka natukene sidrunikoort ja/või mahla. Süües tundsin veidik hapususest puudust ja meenus, et lapsepõlves paningi veidi sidrunikoort ka.

eija
postitatud 27.10.2014 14:32

Ricotta kohupiimaga on superhead!!

Koopatibi
postitatud 15.11.2014 18:49

Tegin topeltkoguse. Tainas tuli samasugune nagu pildil, väga mõnus. Kõige suurem hirm oli õli ees, et kui kuum see ikkagi olema peab. Mul on elektripliidi plaadi kuumuse tasemed 1-9-ni. Ajasin õli alguses 9 peal kuumaks, siis keerasin 6 ja 7 vahele. Oli täpselt paras. Tegin kahe teelusikaga. Kui veidi siluda ja vormida, tulevad ilusad ümmargused, aga kaua ei viitsi. Lõpuks teed ikka sarvilisi :)

Kristina P @ FB
postitatud 06.02.2015 20:02

ma tegin esma kordselt neid :P mees ütles et miks nii vähe ainult :=

Kunn
postitatud 13.03.2015 14:36

Teinekord võiks mainida ka eeldatava küpsetusaja. Alustasin kah 7/9 kuumusega induktsioonil ning alla kahe minuti võttis aega, et need mustaks tõmbusid :P Lahti lõigates oli seest täitsa vedel. tegin järelküpsetuse 5/9 kuumusega ja vaatamata pikantsele väliskoorele pisteti ikkagi kõik nahka. Seega õpetus: ~4 cm pallike võiks ikka julgelt 4min küpseda ja värv võiks jääda siiski kuldse-helepruumi vahele, mitte tumepruuni-musta vahele ;) teine sats meenutas juba siin fotol nähtut

Evely
postitatud 30.09.2015 15:11

Maailma parimad :)Väga lihtne retsept.

Mia heleen
postitatud 05.03.2016 20:18

Väga pehme head ja magusad tegime terve kausi täis need olid järgmisel päeval otsas ütlen veel väga head ja Pehmed ja loomulikult suussulavad ma ütlen seda ka ,et Mu venna ütles ,et ülimalt head

mitte keegi
postitatud 21.05.2016 17:13

.....

kessu kersti
postitatud 20.08.2016 21:20

mina lisaks veel vaniljesuhkrut juurde!

Siiri
postitatud 24.10.2016 15:38

Minul tulid lätakad plönnid :(

Pille
postitatud 24.10.2016 17:57

Siiri, siis ei olnud ilmselt õli piisavalt kuum, kui pontšikud kokku vajusid. Igaks juhuks küsin ka üle, kas hakkasid kohe pontšikuid küpsetama või jätsid taina seisma mõneks ajaks? Viimasel juhul reageerib sooda ära ja pärast ei jäägi kohevad pontšikud.

Linchik
postitatud 29.10.2016 18:14

Olen teinud mitmeid kordi ja alati mitmekordse koguse korraga. Täna avastasin, et õli pole piisavalt, sai määritud ahjuvorm rasvaga ja pontšikud valmisid ahjus ka suurepäraselt :D

Mariliis
postitatud 02.11.2016 11:08

Tegin täpselt retsepti järgi. Kasutasin ricotta kohupiima (rohelises pakis) ja Kalevi nisujahu. Kogused klappisid. Jahu ja sooda segasin taignasse siis, kui õli oli kuum. Ideaalsed! Sugulased nõudsid järgmisel päeval veel. Tegin kahel järjestikkusel päeval :)

ingrid
postitatud 07.01.2017 17:21

Keegi on neid fritüüris ka teinud ? Kuidas jäid ?

tiina
postitatud 05.02.2017 00:45

mina kasutan kogu aeg fritüüri ,sama mis potis tehes aga kergem välja võtta

Karima
postitatud 08.02.2017 14:23

Super retsept</br> Ainuke mida vaatama peab et jahu oleks tavaline mitte ülipeen tortide ja kookide jahu. Seda tuleb panna topelt. Kord läksin jahuga alt poes.Järjest rohkem ja rohkem tuleb meiemajas koguseid suurendada. Tavaliselt 2*kogusest ei piisa.

Eda Valk
postitatud 14.02.2017 11:24

väga maitsvad

Katilaik
postitatud 19.02.2017 14:34

Tehtud :) </br> Kaks korda sel nädalal, kummalgi korral topeltports tainast ja tulid mõnusad kohevad! </br>Lugesin enne õpetussõnu ja nii tegingi: kausist võtsin tainast pisikese teelusikaga ja gaasipliidil oli leek maksimumist pisut vähemaks keeratud.</br> Esimesel korral polnud poes kohupiima, kasutasin ricottat, oli minu jaoks hapust mage. Teisel korral tegin kohupiimast ja lisasin sutsu sidrunimahla, said väga head!</br>

Tokko
postitatud 04.03.2017 10:28

Neid pontšikuid teen alati kohe topeltkoguse ja siis saavad nad ka väga-väga kiirelt otsa!. Väga hea retsept.

Marjukas
postitatud 17.03.2017 16:48

Ja nad sulavadki suus. Kasutasin torukohupiima ja panin jahu rohkem. Frittisin 190 kraadi juures.

Signe
postitatud 19.04.2017 22:42

Olen neid nüüd 3x teinud. Kaks korda õnnestus suurepäraselt, tänased olid õliplönnid :( </br>Arvasime mehega, et viga oli/on küpsetuspotis. Seekord oli meil teine materjal ja ilmselt see luges. Proovin varsti teise potiga uuesti :)

Kristiine
postitatud 29.06.2017 13:41

Tegin ka täna, kahjuks tulid väga õlised. Viskasin kõik ära

Pille
postitatud 29.06.2017 22:50

Kristiine, sel juhul ei olnud Sul õli piisavalt kuum ja pontšikud imasid aeglaselt küpsedes liiga palju õli sisse.

Linda
postitatud 19.09.2017 15:56

Minul ka tulid välja ja perele maitsesid. Segasin taina kokku vahetult enne küpsetamist ja pigem tegin väiksemad pontšikud :)

Merle Aruoja
postitatud 03.10.2017 21:12

Olen ohver :D Nägin seda ahvatlust täna facebookis ja pidin kiusatusele järele andma. Kõik kogused toimivad. Lihtne ja ülihea retsept.

Ene villas
postitatud 05.10.2017 19:46

Meie Pere lemmikud. Õnnestuvad iga ilmaga

suivi
postitatud 06.10.2017 14:24

Imelised.Tegin topeltkoguse taigend ja kõike tunde järgi.Ja sooda asemel panin tl küpsetuspulbert. Sooda jätab maitse juurde ja see mulle ei meeldi.Tainas sai pigem paksem. Supper head.Madalal kuumuses küpsetada siis ei jää toored ja.Alles sööme esimesi ja ma juba mõtlen uue laari peale.

Anny
postitatud 08.10.2017 09:55

Kuna kohupiima kodus polnud, asendasin selle toorjuustuga. Supermaitsvad.

Urve
postitatud 29.10.2017 19:57

Tegin täpselt retsepti järi ja tulemus ületas kõik ootused. Sulasid suus ja imemaitsvad! Küpsetasin 4 minutit, pliit oli 6 peal. Aitäh nostalgilise ja väga hea retsepti eest!

Ike
postitatud 11.11.2017 20:41

Hea retsept soovitan

Liis
postitatud 19.11.2017 12:51

Väga head olid!

Diana
postitatud 31.10.2018 21:05

Lihtne ja hea.

Sonera
postitatud 21.06.2019 11:02

Maitsvad, kohevad ja tõesti suussulavad. Minul õnnestus hästi. Aitäh!

Margot
postitatud 22.03.2020 10:15

Tegin eile selle retsepti järgi, kasutasin ise ricotta kohupiima ja suhkur oli tavaline ning tunde järgi ka vaniljesuhkrut lisasin. Võin julgelt öelda, et ühed parimad mida oma elus saanud olen ja pere kiitis taevani. :)

Maias
postitatud 10.06.2020 20:36

Tegin tãna..ka tavalise sukruga,topeltkoguse...i Imehead!!

Vussi läks
postitatud 21.10.2020 14:24

Õline maitse jäi. Muud maitset nagu polnudki.

Pille
postitatud 22.10.2020 12:23

Siis oli temperatuur vale. Kui õli ei ole piisavalt kuum, siis pikeneb küpsemisaeg ja liiga palju õli imendub pontšikute sisse. (Kui õli on liiga kuum, siis jälle jäävad seest toored).

Hull Vanaätt
postitatud 07.03.2024 11:41

Tore