250 g nisujahu
näpuotsaga soola
50 g külma võid
50 g searasva
3-4 sl piima
VÕI 400 g valmis muretainast
Täidis:125 ml piima
175 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
2 muna (M)
1 sl hakitud värsket estragoni
soola ja musta pipart
100 g riivitud Cheddari juustu või muud riivitud juustu
180 g blanšeeritud ja hakitud spinatit
60 g keedetud värskeid põldube või sojaube (edamame)
Sõelu jahu ja sool kaussi, lisa või ja searasv ning näpi sõrmede vahel ühtlaseks puruseguks. Lisa vähehaaval piim, kuni saad ühtlase tainapalli.
Kata kinni ja lase 30-45 minutit külmkapis taheneda.
Siis puista tööpinnale veidi jahu ning rulli muretainas veidi suuremaks kui pirukavorm. Taina paksus peaks olema u 5 mm.
Vooderda pirukavorm tainaga, siis kata kinni ja pane uuesti külmkappi u 30 minutiks.
Kuumuta ahi 190°C.
Kata pirukapõhi küpsetuspaberiga, siis kalla vormi keraamilised küpsetuskuulikesed või kuiv riis ning eelküpseta ("blind bake") u 15 minutit.
Siis eemalda küpsetuskuulikesed ja küpsetuspaber ning pane pirukas veel umbes 5 minutiks ahju.
Alanda ahju temperatuur 160°C.
Klopi kausis piim, rõõsk koor, munad, estragon ja sool-pipar.
Puista 1/2 riivitud juustust pirukataina põhjale. Siis jaota peale spinat ja oad. Kalla peale munasegu. Sega kergelt, et munasegu paremini jaguneks.
Puista peale ülejäänud juustu.
Küpseta 160-kraadises ahjus 20-25 minutit või kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt kergelt kuldne.
Retsept mugandatud siit, aga koguseid on selle retsepti järgi timmitud (nt taina kogust on kahekordistatud, et sobiks ka nt 24 cm läbimõõduga pirukavormi jaoks)..
Värske estragon on tõeline staar siin ja tegelikult on ka oad päris põnevad. Soovitan! Väga kevadsuvine maitsekooslus.
Kroonimispirukas
Briti kuninga Charles III ametlik kroonimispirukas (The Coronation Quiche) - seda soovitas kuningakoda kõikidel brittidel küpsetada. Kasuta 24 cm läbimõõduga pirukavormi.