Kroonimispirukas

Briti kuninga Charles III ametlik kroonimispirukas (The Coronation Quiche) - seda soovitas kuningakoda kõikidel brittidel küpsetada. Kasuta 24 cm läbimõõduga pirukavormi.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Pirukapõhi:

250 g nisujahu

näpuotsaga soola

50 g külma võid

50 g searasva

3-4 sl piima

VÕI 400 g valmis muretainast

Täidis:

125 ml piima

175 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

2 muna (M)

1 sl hakitud värsket estragoni

soola ja musta pipart

100 g riivitud Cheddari juustu või muud riivitud juustu

180 g blanšeeritud ja hakitud spinatit

60 g keedetud värskeid põldube või sojaube (edamame)

Valmistamine

Valmista esmalt tainas:

Sõelu jahu ja sool kaussi, lisa või ja searasv ning näpi sõrmede vahel ühtlaseks puruseguks. Lisa vähehaaval piim, kuni saad ühtlase tainapalli.

Kata kinni ja lase 30-45 minutit külmkapis taheneda.

Siis puista tööpinnale veidi jahu ning rulli muretainas veidi suuremaks kui pirukavorm. Taina paksus peaks olema u 5 mm.

Vooderda pirukavorm tainaga, siis kata kinni ja pane uuesti külmkappi u 30 minutiks. 

Kuumuta ahi 190°C.

Kata pirukapõhi küpsetuspaberiga, siis kalla vormi keraamilised küpsetuskuulikesed või kuiv riis ning eelküpseta ("blind bake") u 15 minutit. 

Siis eemalda küpsetuskuulikesed ja küpsetuspaber ning pane pirukas veel umbes 5 minutiks ahju.

Alanda ahju temperatuur 160°C.

Klopi kausis piim, rõõsk koor, munad, estragon ja sool-pipar. 

Puista 1/2 riivitud juustust pirukataina põhjale. Siis jaota peale spinat ja oad. Kalla peale munasegu. Sega kergelt, et munasegu paremini jaguneks. 

Puista peale ülejäänud juustu. 

Küpseta 160-kraadises ahjus 20-25 minutit või kuni täidis on hüübinud ja pirukas pealt kergelt kuldne. 

Nipid ja soovitused:

  • Searasva kasutamine pirukatainas teeb taina eriti rabedaks ja kihiliseks, aga searasv ei sobi vegetaarlastele. 
  • Kui kasutad tavalist muretainast (ehk et ei kasuta searasva), sobib pirukas ka vegetaarlastele. 

Loe veel:

Retsept mugandatud siit, aga koguseid on selle retsepti järgi timmitud (nt taina kogust on kahekordistatud, et sobiks ka nt 24 cm läbimõõduga pirukavormi jaoks)..

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 08.05.2023 14:50

Värske estragon on tõeline staar siin ja tegelikult on ka oad päris põnevad. Soovitan! Väga kevadsuvine maitsekooslus.