4 suurt muna
100 g suhkrut
100 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
Sidrunikreem:135 g suhkrut
85 g pehmet vähesoolast võid
1 sidruni koor
80 ml värskelt pressitud sidrunimahla
4 suure muna kollast
Tsitrusetarretis:4 vahatamata sidrunit
3 apelsini
150 g suhkrut
400 ml vett
Puding:425 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort
3 suure muna kollast
25 g suhkrut
1 sl maisitärklist
1 tl sidrunieksrakti
Mandliküpsised:2 suure muna valget
170 g suhkrut
170 g jahvatatud mandleid või mandlijahu
1 sl Amaretto mandlilikööri
ahjuplaadi määrimiseks võid
Mandariinikaste:4 x 300 g purki konservitud mandariini
45 g suhkrut
16 g ehk 2x8g pakikest aroruuti
0,5 sidruni mahl
Šokolaadikaunistused:200 g valget šokolaadi
50 g hakitud sukaadi (apelsini+sidrun)
1 sl suhkrut soovi korral
Vahukoor:Kuumuta ahi 180C. Määri kaks väiksemat ahjuplaati (24 cm x 34 cm) võiga, siis kata küpsetuspaberilehega.
Klopi suures kausis munad ja suhkur heledaks ja kohevaks vahuks (u 5 minutit9. Siis sega õrnalt juurde küpsetuspulbriga segatud jahu. Kalla tainas kahe ahjuplaadi peale. Küpseta 180-kraadises ahjus 10-12 minutit või kuni biskviitpõhjad on kuldsed ja läbi küpsenud.
Aseta lauale kaks küpsetuspaberilehte, puista neile veidi peenikest suhkrut. Kummuta küpsetatud biskviidipõhjad suhkrusele paberile, siis eemalda ettevaatlikult "küpsetatud" küpsetuspaber. Keera soojad biskviidipõhjad rulli lühemast servast alates, abiks on küpsetuspaber ise. Lase jahtuda.
Pane munakollased, suhkur, või, sidrunikoor ja sidrunimahl kuumakindla klaaskausi sisse ning aseta see kergelt vuliseva keeva vee kohale, nii et kauss veega kokku ei puutu. Kuumuta vispliga pidevalt segades, kuni sidrunikreem pakseneb (selleks kulub u 15 minutit). Kalla puhta kausi sisse ja lase jahtuda.
Pane želatiinilehed külma vette 5 minutiks pehmenema. Lõika köögiviljakoorijaga sidrunit 6 laia õhukest kooreriba ja apelsinilt 6 õhukest laia kooreriba ning pane need potti. Lisa ka suhkur ja 400 ml vett. Kuumuta keskmisel tulel keemiseni ja sega aeg-ajalt, kuni suhkur on sulanud. Tõsta pott tulelt, urgitse kooreribad välja ja viska minema. Lase veidike jahtuda, siis pigista želatiinilehed kuivemaks ja sega tarretise hulka, kuni need on lahustunud.
Lõika apelsinid ja sidrunid ristipidi pooleks ja pigista välja 150 g sidrunimahla ja 150 g apelsinimahla. Kalla potti, sega. Siis kurna läbi sõela mõõtekannu ja pane jahedasse jahtuma (aga ära tarretuda lase!).
Pane rõõsk koor potti ning kuumuta tasasel tulel keemiseni, sega aeg-ajalt puulusikaga.
Vispelda kausis omavahel munakollased, suhkur, maisitärklis ja sidrunieksgtrakt, siis vispelda vähehaaval juurde kuum rõõsk koor.
Seejärel kalla kõik uuesti potti ning kuumuta tasasel tulel ja pidevalt vispeldades, kuni vanillikaste on paks ja ühtlane. Kalla mõõtekannu sisse, kata pealt küpsetuspaberilehega ja lase jahtuda.
Amaretti küpsiste jaoks kuumuta ahi 180C (pöördõhuga ahi 160C). Vispelda suures kausis munavalged tugevaks vahuks, siis sega õrnalt juurde suhkur ja mandlijahu. Viimasena sega juurde Amaretto.
Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, määri kergelt või või õliga. Tõsta teelusika abil ahjuplaadile väikesed portsud mandliküpsisesegu, jättes u 2 cm küpsiste vahele ruumi. Küpseta 180-kraadises ahjus 15-20 minutit, kuni küpsised on kuldsed.
Võta ahjust välja ja lase jahtuda.
Nõruta kaks mandariinikonservi (siirupit kasuta mujal). Pane mandariinid potti, lisa suhkur ja kuumuta tasasel tulel, kuni mandariinid on katki keenud. Tõsta pott tulelt. Sega väikseses kausis aroruut 2 sl külma veega, siis sega sooja mandariinisegu hulka. Lisa sidrunimahl ja sega hoolega. Siis kalla suurde kaussi. Nõruta ka ülejäänud kaks mandariinikonservi (siirupit kasuta mujal), lisa need mandariinipüreele ja lase jahtuda.
Šokolaadikaunistused:
Kui sukaad on märk/kleepuv, siis veereta neid peeneteralises suhkrus, et veidi niiskust imada.
Murra valge šokolaad tükkideks ja sulata kuumaveevannis (ehk siis kuumakindlas kausis, mis on asetatud kergelt keeva vee kohale). Sega ühtlaseks, siis määri see ühtlase kihina küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Puista peale hakitud sukaad ja lase taheneda. Siis murra ebaühtlase kujuga suurteks tükkideks.
Rulli jahtunud biskviidipõhjad lahti, määri neile sidrunivõie ja keera uuesti rulli. Lõika üks rullbiskviit 2,5 cm paksusteks viiludeks ning aseta need klaaskausi seinte allserva vastu, nii et rullid on kenasti väljast näha. Lõika teine rullbiskviit veidi jämedamateks viiludeks ja aseta need vormi põhja. "Põhi" võiks olla sama kõrge, kui on mööda ääri olevate rullide läbimõõt. Täida võimaluse korral kõik augud vormi põhjas.
Kalla rullbiskviidi kihi peale tsitrusetarretis. Tõsta külmkappi ja lase vähemalt 3 tundi tarretuda.
Kui tsitrusetarretise kiht on korralikult tarretunud, siis võta kauss külmkapist välja ja kalla vormi jahtunud vanillipuding.
Pudingi peale laota üks kiht Amaretti küpsiseid (osa küpsiseid jääb kaunistamiseks).
Nüüd kalla peale mandariinikaste (sh terved mandariinisegmendid).
Vispelda suures kausis rõõsk koor pehmetipuliseks vahuks, tõsta saadud vahukoor kausitordile.
Kõige peale murenda mõned Amaretti küpsised. Kaunista laastudeks murtud valge šokolaadiga.
Retsept siit. Proovi ka plaatinapudingi lihtsat versiooni.
Tegime selle originaalversiooni ära. Aega võttis üle 5h ja jube mässamine oli, aga tulemus sai päris hea ja julgeme soovitada. Suuremaks peoks võiks eelmisel päeval valmis teha ja õigel päeval ainult vahukoore peale vahustada, muidu ei jaksa pärast magustoidu vaaritamist pidu pidadagi.
Suurepärane! Ka Kuressaare 20. aiandus- ja lillepäevadel, Saaremaa Kodukant 20 raames saime maitsta seda sama plaatinapudingut, kausitorti! meie hõrgutise autor oli Anne Kana, imemaitsev, soojalt soovitan ise ka proovida!
Platinum Pudding (originaal)
2022. aastal täitus Briti monarhil Elizabeth II 70 aastat valitsemisstaaži ja sel puhul korraldas Fortnum & Mason suure desserdivõistluse, leidmaks sobiva magustoidu, mis meeldiks ka 96-aastasele monarhile. Võitjaks tuli Jemma Melvini dessert "Lemon Swiss Roll and Amaretti Trifle". Võta kaussi, mis mahutab u 3,5 liitrit.