Tottenhami kook

Koogi autoriks peetakse 19. sajandil Põhja-Londonis Tottenhamis elanud pagarit Henry Chalkley'd, kes küpsetas seda soodsa hinnaga kooki oma naabruskonna lastele. Kärtsroosa glasuur tooniti mooruspuumarjadega, aga võib kasutada ka vaarikaid või nt arooniamahla.

Kogus
kaheteistkümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

225 g toasooja pehmet võid

225 g suhkrut

4 muna (M)

1 tl vanilliekstrakti

0,5 apelsini või sidruni riivitud koor

300 g ehk 5 dl isekerkivat nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

3-4 sl piima

Glasuur:

120 g vaarikaid

300 g tuhksuhkrut

paar tilka roosat toiduvärvi soovi korral

Kaunistuseks:

2 sl nonparelle (puistepuru) või kookoshelbeid

Valmistamine

Kuumuta ahi 180°C (pöördõhuga 160°C). Vooderda 30 cm x 20 cm koogivorm küpsetuspaberiga. 

Hõõru kausis või ja suhkur heledaks ja kreemjaks. 

Mikserda/sega vähehaaval juurde munad, siis sega juurde vanilliekstrakt ja riivitud sidruni- või apelsinikoor. 

Sega juurde jahu ja küpsetuspulber, siis sega juurde veidi piima. (Kui tainas väga kuiv tundub, lisa veel sörts piima). 

Kalla tainas koogivormi, siis küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit, kuni kook on kuldpruun ja sõrmega katsudes vetrub. Lase vormis jahtuda, siis võta ettevaatlikult vormist välja. 

Katte jaoks pane vaarikad ja 2 sl vett väikesesse potti ja kuumuta tasasel tulel u 5 minutit või kuni vaarikad katki keevad. Suru läbi sõela väikesesse kaussi - peaksid saama u 5 sl vaarikamahla. (Vajadusel lisa sörts vett).

Sega vaarikamahl tuhksuhkruga, kuni saad paksu ja voolava glasuuri (soovi korral lisa veidi roosat toiduvärvi). Määri koogile, silu pealt ühtlaseks. 

Puista peale kooksohelbed või värviline puistepuru. 

Lase glasuuril taheneda, siis lõika ruutudeks või ristkülikuteks. 

Loe veel:

Retsept siit ja siit.

LISA KOMMENTAAR