4 muna
500 g kuivemat kohupiima
85 g suhkrut (1 dl)
1 sidruni riivitud koor või 1 tl vanilliekstrakti
1-2 sl mannat
50 g sulatatud võid
100 g seemneteta rosinaid või kuivatatud jõhvikaid
Glasuur:2 sl kakaopulbrit
2 sl suhkrut
3 sl hapukoort
1 sl võid
Pane rosinad/kuivatatud jõhvikad kaussi, kalla peale kuum vesi ja lase paisuda 15 minutit. Siis kurna hoolega ja lase köögipaberi taheneda.
Sulata või ja lase jahtuda.
Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.
Sega teises kausis kohupiim, sulatatud või, riivitud sidrunikoor või vanill ja manna ühtlaseks, siis sega juurde rosinad/jõhvikad. Viimasena sega juurde munavaht. (Võid munavalged ka eraldi vahustada ja munakollased kohupiimasegu hulka segada).
Kalla tainas võitatud ja riivsaia või jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas 50-60 minutit, kuni kook on pealt kenasti kuldne.
Võta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda (ideaalis lase kuni järgmise päevani külmkapis või jahedas seista).
Glasuuri jaoks sega kõik ained väikeses potis ühtlaseks ja kuumuta paar minutit.
Kummuta kook vormist välja, siis kalla peale kakaoglasuur. Lase veidi taheneda.
Pildi tegi Juta Kübarsepp, retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed.
Lvivi kohupiimakook
Lvivi kohupiimakook ehk sõrnik (ukraina k. Львівський сирник/vene k. Львовский сырник) on rohke kohupiimaga ja vähese mannaga küpsetis, mis tuleks valmis küpsetada eelmisel päeval.