Lvivi kohupiimakook

Lvivi kohupiimakook ehk sõrnik (ukraina k. Львівський сирник/vene k. Львовский сырник) on rohke kohupiimaga ja vähese mannaga küpsetis, mis tuleks valmis küpsetada eelmisel päeval.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

4 muna

500 g kuivemat kohupiima

85 g suhkrut (1 dl)

1 sidruni riivitud koor või 1 tl vanilliekstrakti

1-2 sl mannat

50 g sulatatud võid

100 g seemneteta rosinaid või kuivatatud jõhvikaid

Glasuur:

2 sl kakaopulbrit

2 sl suhkrut

3 sl hapukoort

1 sl võid

Valmistamine

Pane rosinad/kuivatatud jõhvikad kaussi, kalla peale kuum vesi ja lase paisuda 15 minutit. Siis kurna hoolega ja lase köögipaberi taheneda. 

Sulata või ja lase jahtuda. 

Vahusta munad suhkruga kohevaks vahuks.

Sega teises kausis kohupiim, sulatatud või, riivitud sidrunikoor või vanill ja manna ühtlaseks, siis sega juurde rosinad/jõhvikad. Viimasena sega juurde munavaht. (Võid munavalged ka eraldi vahustada ja munakollased kohupiimasegu hulka segada). 

Kalla tainas võitatud ja riivsaia või jahuga üle puistatud või küpsetuspaberiga vooderdatud vormi. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas 50-60 minutit, kuni kook on pealt kenasti kuldne. 

Võta ahjust välja ja lase täielikult jahtuda (ideaalis lase kuni järgmise päevani külmkapis või jahedas seista). 

Glasuuri jaoks sega kõik ained väikeses potis ühtlaseks ja kuumuta paar minutit.

Kummuta kook vormist välja, siis kalla peale kakaoglasuur. Lase veidi taheneda. 

Nipid ja soovitused:

  • Meie kasutasime tavalist keeksivormi, aga kooki võib küpsetada ka 24 cm läbimõõduga koogivormis või hoopis suuremas "süldivormis". 

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp, retsept ilmus ka ajakirjas Kodu&Aed. 

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 13.04.2022 11:07

Väga mõnus kohupiimakook, mahlane ja hea!

Maria L.
postitatud 20.09.2023 19:24

Niiiii isuäratav!

Karmen
postitatud 29.03.2024 16:56

Kook on kuivavõitu.Mahlane küll ei jää.