Kartulivareenikud

Вареники з картоплею ehk Ukraina vareenikud kartuli ja praetud sibulaga.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

6 dl ehk 360 g nisujahu

1-1,5 dl vett

2 muna

0,5 tl soola

Täidis:

500 g kartuleid

2 sibulat

1-2 sl päevalilleõli

soola

Serveerimiseks:

hapukoort

Valmistamine

Taina jaoks sega jahu, vesi, munad ja sool kausis, sõtku keskmise paksusega tainas. Pane tainas kaussi, kata kauss kinni ja jäta ootele, kuni tainast valmistad.

Täidise jaoks koori kartulid, lõika tükkideks ja keeda soolaga maitsestatud vees pehmeks. 

Samal ajal koori ja haki sibulad, siis prae pannil keskmisel kuumusel päevalilleõlis klaasjaks ja kergelt kuldseks. 

Kurna kartulid, tambi katki. Jäta veidi praetud sibulaid kaunistamiseks, ülejäänud sega kartulitambi hulka. Maitsesta vajadusel soolaga. 

Rulli tainas 1-1,5 mm paksuselt välja. Lõika rullitud tainas 5 cm x 5 cm ruutudeks (kolmnurksete vareenikute jaoks) või õhukese klaasiga ketasteks.

Vareenikutäidis pane täpselt iga ruudu või ketta keskele. Täidist arvesta umbes 1 tl vareeniku kohta - siis ei tõmbu tainas liiga pingule. "Õmblus" ehk ühenduskoht ei tohi olla paksem ülejäänud tainast, sest muidu ei kee need korralikult läbi.

Keeda vareenikuid rohkes vees, et oleks keemisruumi. Liitri vee kohta pane teelusikatäis soola. Keeda 8-10 minutit, olenevalt täidisest.

Valmis vareenikud kerkivad pinnale - tõsta need kurnlusika või vahukulbi abil kuubakindlasse nõusse ja kalla peale sulavõi, et need üksteise külge ei kleepuks.

Serveeri vareenikuid võimalikult kuumalt. Kõrvale paku hapukoort. 

Loe veel:

Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR