1 sl võid
2 hakitud šalottsibulat
2,5 dl värskeid või külmutatud kultuurjõhvikaid
1 tl riivitud apelsinikoort
60 ml värskelt pressitud apelsinimahla
3 sl suhkrut
näpuotsaga soola
225 g lehttainast
225 g Brie'd või muud valgehallitusjuustu
määrimiseks muna
Serveerimiseks:pistaatsiapähkleid
viilutatud baguette'i saia või kreekereid
Sulata potis või, lisa hakitud sibul ja kuumuta keskmisel tulel 4-6 minutit, kuni sibul kergelt karamellistub ja on pehme.
Lisa jõhvikad, apelsinimahl, suhkur ja sool. Sega ja kuumuta keemiseni. Siis alanda kuumust ja lase 10-15 minutit podiseda, aeg-ajalt segades, kuni segu pakseneb ja vedelik on aurustunud. Sega hulka riivitud sidrunikoor, siis tõsta kaussi ja lase jahtuda.
(Jõhvikatäidise võib päev varem valmis teha. Hoia kinnises nõus külmkapis).
Kui oled serveerimiseks valmis, siis kuumuta ahi 200C.
Voldi lehttainaplaat kergelt jahusel küpsetuspaberilehel välja ja rulli 3 mm paksuseks. Pane Brie juustu ketas keskele, siis jäta juustuketta ümber u 7,5 cm äär ja lõika siis tainas ümmarguseks. (Tainajäägid kasuta mujal).
Tõsta jõhvikatäidis juustule, määrides seda umbes 6 mm paksuselt (võimalik, et kogu jõhvikasegu polegi vaja).
Vispelda väikeses kausis muna 1 sl veega, siis pintselda tainaserv munaga. Keera tainas juustule, aga väldi liigset topelttainast - see ei küpse korralikult läbi. Suru tainaservad korralikult kokku, et juust välja ei küpseks.
(Siinkohal võib tainasse mässitud juustu kuni 24 tunniks külmkappi ootele panna).
Määri küpsetis pealt munaga, siis küpseta 200-kraadises ahjus 25-35 minutit, kuni tainas on läbi küpsenud ja kuldpruun.
Birista juustule veidi mett ja puista peale hakitud pistaatsiaid. Lase 15-20 minutit jahtuda, siis lõika tükkdieks ja serveeri.
Serveeri soojalt koos kreekerite või pika saia viiludega.
Retsept siit.
Küpsetatud Brie jõhvikatega
Tõeline peolaua hitt, kus lehttaina sees kohtuvad Brie juust ja magushapu jõhvikalisand.