Surimi ja pomeli salat

Selle taipärase salati jaoks sain inspiratsiooni Briti ajakirjast Delicious Magazine, kus oli kasutatud valget krabiliha. Krabiliha liigub meil harva, nii et kasutasin hoopis rahakotisõbralikumat surimit, mis sobis ka väga hästi.

Kogus
neljale kuni kuuele
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

1 punane sibul

2 (punast) pomelit

300 g surimi lumekrabi

suur peotäis Tai basiilikut

suur peotäis värsket münti

peotäis värsket koriandrit

suur peotäis soolapähkleid -

röstitud maapähkleid (arahhis) soolaga

Salatikaste:

75 ml e. 5 sl Tai kalakastet või sojakastet

75 ml e. 5 sl Hiina riisiäädikat

2 sl peeneteralist suhkrut

1-2 väikest punast tšillit

2 purustatud küüslauguküünt

2 laimi mahl

Krõbedad sibulalaastud:

2-3 šalottsibulat

3 sl nisujahu

soola ja musta pipart

Praadimiseks:

rapsiõli või päevalilleõli

Valmistamine

Alusta krõbedatest sibulatest. Koori sibulad ja lõika õhukesteks viiludeks. Sega soola ja pipraga maitsestatud jahuga, raputa üleliigne jahu maha. Prae väikesel pannil kuumas õlis mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks. Lase köögipaberil taheneda.

Koori punane sibul ja lõika ristipidi õhukesteks viiludeks. Pane kaussi.

Salatikastme jaoks sega kalakaste või sojakaste, riisiäädikas ja suhkur kausis, nii et suhkur lahustub. Siis sega juurde hakitud tšilli, küüslauk ja 1 laimi mahl. Lisa viilutatud punane sibul ja jäta maitsestuma.

Koori pomelid terava noaga, siis lõika segmentideks, koorides ära ka kogu membraani. Murra või lõika pomelisegmendid 2-3 tükiks ja lisa sibulaviiludele.

Sega juurde tükkideks murtud surimi, ürdid ja maapähklid. Sega õrnalt läbi ja lase minut aega maitsestuda - siis vaata, kas soolane, hapu, magus ja terav on tasakaalus. Vajadusel lisa näiteks veel soolast (kala- või sojakaste) või haput (laimimahl).

Tõsta salat serveerimikaussi, kaunista praetud šalottsibulaviiludega ja serveeri kohe.

Loe veel:

Idee siit, pildi tegi Juta Kübarsepp. Retsept ilmus ka ajakirja Kodu&Aed 2022. a jaanuarinumbris. 

LISA KOMMENTAAR