12 värsket sardiini (u 100 g/tk)
2 väikest kollast ja 2 väikest punast paprikat
3 sl külmpressitud oliiviõli
2 sl punase veini äädikat
200 g küpseid ploomtomateid
1 väike punane sibul
1 sl kappareid
focaccia't, ciabatta't või Gruusia saia
suur peotäis värsket basiilikut
soola ja musta pipart
Lase kalapoodnikul sardiinid rookida või tee seda ise (hoia sardiine külma jooksva vee all ning lükka sõrmede abil soomused pealt ning eemalda sisikond). Patsuta kalad köögipaberiga kuivaks, puista peale meresoola. Tõsta kõrvale.
Kui Sa grillid paprikaid, siis lõika need pikuti pooleks, eemalda seemned ning aseta kuuma grilli alla, kuni paprikad on pehmed ja musti "ville" täis.Võta ahjust välja, pane kaussi ja kata toidukilega - tekkiv aur teeb paprikate koorimise lihtsamaks. Kui paprikad on jahtunud, siis eemalda koor ning lõika röstitud paprikapoolikud viiludeks. Pane paprikaribad uuesti kaussi, kogu kokku ka eraldiv leem.
Alternatiiv: kui Sulle meeldivad toored paprikad, siis võid röstimise vahele jätta ja paprikad lihtsalt puhastada ja viiludeks lõigata.
Salatikastme jaoks sega oliiviõli ja veiniäädikas, maitsesta soola-pipraga.
Lisa kausis olevatele paprikaribadele poolitatud tomatid, viilutatud punane sibul, loputatud kapparid ja ampsusuurusteks tükkideks rebitud sai. Sega kõik omavahel ja lase 20 minutit seista, et maitsev kaste saaks saiatükkidesse imenduda.
Kuumuta grillpann hästi tuliseks - või kuumuta BBQ. Siis tõsta sardiinid (vajadusel jaokaupa) pannile ja küpseta neid 2 minutit ühelt ja 2 minutit teiselt poolt. Ära õli lisa, sest sardiinid on maitsvaimad, kui neid kuivalt praadida!
Võta sardiinid tulelt, lase 2 minutit seista.
Sega basiilikulehed panzanella hulka, tõsta see taldrikutele ja serveeri koos grillitud sardiinidega.
Retsept siit.
Grillitud sardiinid panzanella'ga
Tõsiselt suvine vahemereline salat. Kui kasutad toorest paprikat, on tulemuseks krõmpsuv salat, kui röstitud, siis saad meeldivalt magusa maitsenüansiga roa.