6 sl külmpressitud oliiviõli või võid
1 kg erinevaid kultiveeritud seeni - nt
portobello seeni või šiitake seeni või austerservikuid või pruune või tillukesi valgeid šampinjone
200 g kooritud pärlsibulaid
soola ja musta pipart
1 suurem või 2 väiksemat porrut
1 sl kontsentreeritud tomatipastat
2,5 sl nisujahu
360 ml kuiva punast veini
360 ml puljongit - nt
veise-, köögivilja- või seenepuljongit
1 sl (tamari) sojakastet
3 värsket tüümianioksa või 1 tl kuivatatud tüümiani
100 g viilutatud kukeseeni või austerservikuid
Serveerimiseks:polentat või kartuliputru või munanuudleid
hakitud siledalehist peterselli
Lõika puhastatud seened u 2,5 cm tükkideks.
Kuumuta suures malmpotis 2 sl võid/õli, siis tõsta keskmsele kuumusele. Kui rasvaine on kuum, siis lisa pooled sibulates ja pool pärlsibulatest, maitsesta soola-pipraga ning prae umbes 5-6 minutit, vahepeal seeni pöörates. Siis tõsta kurnlusikaga seened-pärlsibulad potist välja. Lisa veel 2 sl võid/õli ja ülejäänud seened ja pärlsibulad, maitsesta soola-pipraga ning pruunista ka need. Tõsta seened-sibulad kõrvale.
Alanda kuumust, lisa pannile 1 sl õli/võid. Lisa porru ja porgand ja prae segades umbes 5 minutit või kuni porrud on kergelt kuldsed ja pehmenema hakkavad.
Lisa 2 hakitud küüslauguküünt ja kuumuta segades veel minut aega.
Sega juurde tomatipasta, kuumuta minut aega.
Sega juurde jahu, kuumuta minut aega.
Siis lisa vein, puljong, 1 sl Tamari sojakastet, tüümian ja loorberileht. Sega, kaapides puulusikaga hoolega ka poti põhjast.
Lisa seened ja pärlsibulad uuesti potti, kuumuta keemiseni. Kata osaliselt kaanega, siis lase tasasel tulel podiseda umbes 30-40 minutit või kuni porgandid ja sibulad on pehmed ja kaste on paksenenud.
Maitse, vajadusel lisa soola ja sojakastet. Siis sega hulka riivitud küüslauguküüs.
Vahetult enne serveerimist kuumuta väike pann tugeval tulel. Lisa 0,5 sl võid või õli. Lisa pool viilutatud kukeseentest või austerservikutest ja prae 1-2 minutit (ära sega!), kuni seened on alt krõbedad ja pruunistunud. Siis pööra ümber ja prae ka teiselt poolt. Tõsta taldrikule, maitsesta soola ja suitsupaprikaga .
Korda ülejäänud või/õliga ja seentega.
Serveeri seene-Bourguignon'i polenta, keedetud munanuudlite või kartulipudruga. Peale tõsta praetud seened ja puista üle hakitud peterselliga.
Retsept: Melissa Clark, New York Times
Seened Burgundia moodi
Kuulsast "Boeuf Bourguignon" roast inspireeritud vegetaarne või isegi veganroog seentest. Kasuta erinevaid kultuurseeni - portobello, pruunid šampinjonid, väikesed valged šampinjonid, šiitaked, austerservikud.