Kikerherne-polbnisusupp

Farro e. polbnisu e. emmernisu ning kikerhernestega supp Itaaliast. Põnevas supis keedetakse emmernisu e. polbnisu kikerhernepürees.
Kasuta siin kindlasti kooritud ja lihvitud polbnisu (farro perlato) - vaid see keeb 20-25 minutiga pehmeks.

Kogus
kaheksale kuni kümnele
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Eelroog/kerge eine
Lisategevused

Koostisosad

800 g kuivatatud kikerherneid

2-3 värsket salveioksa

4-5 värsket petersellioksa

2 värsket rosmariinioksa

3 loorberilehte

6 küüslauguküünt

200 g polbnisu e. emmernisu (farro)

vett

Soffritto:

100 ml külmpressitud oliiviõli

2 küüslauguküünt

4 rosmariinioksa

1 tl tšillihelbeid

Valmistamine

Pane kikerherned vähemalt 8 tunniks külma vette ligunema. Siis kurna ja loputa.

Pane kikerherned suurde potti, siis lisa 2 liitrit külma vett. Keera ürdid marlitüki sisse ja lisa potti koos küüslauguküüntega. Kata pott kaanega, kuumuta keemiseni. Siis tõsta kaas veidi irvakile ja alanda kuumust. Keeda tasasel tulel u 1,5-2 tundi, kuni kikerherned on täiesti pehmed. 

Eemalda ürdituust ja viska minema. Võta kurnlusika abil u 3 lusikatäit kikerherneid välja, pane kõrvale. 

Püreesta ülejäänud kikerherned keeduvees kas saumikseri abil või jaokaupa köögikombainis.

Siis kuumuta supp uuesti keemiseni, lisa farro e. emmer- ehk polbnisu. Maitsesta soola-pipraga ja sega hoolega, siis keeda umbes 20 minutit või kuni farro on pehme. Siis sega juurde ülejäänud kikerherned.

Keetmise ajal valmista soffritto. Kuumuta õli väikesel praepannil. Lisa viilutatud küüslauk, rosmariinilehekesed ja tšillihelbed ning prae tasasel tulel pidevalt segades umbes 2 minutit. Kui küüslauk on kuldne, sega soffritto supi hulka. 

Nipid ja soovitused:

  • Toscanas pannakse supitaldriku põhja oliiviõliga määritud ja ahjus krõbedaks küpsetatud ciabatta-viil. 
  • Lauale pannakse pudel maja parimat oliiviõli, et soovi korral saaks supile veidi õli peale tilgutada
  • Kui supp liiga paks tundub või põhja kõrbema kipub, lisa veidi vett
  • Supp püsib külmikus värske kuni kaks päeva
  • Supi võib kuni kaheks kuuks sügavkülma panna

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR