Kaneeli-rosinakringel

Glasuuritud kringel.

Kogus
1,5 kg
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Pärmitainas:

25 g presspärmi

250 ml piima

1 muna

0,5 tl soola

1 dl suhkrut

450-500 g nisujahu

100 g võid

Täidis:

100 g pehmet võid

1-1,5 dl (pruuni) suhkrut

2 tl kaneeli

200 g rosinaid

rosinate leotamiseks vett või rummi

Määrimiseks:

muna

Glasuur:

200 g šokolaadi

1 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

hakitud sarapuupähkleid

Valmistamine

Pane rosinad varakult vee või rummi sisse ligunema. 

Valmista esmalt pärmitainas. Lahusta pärm käesoojas piimas. Sega juurde toasoe muna, sool ja suhkur. Lisa umbes pool jahu kogusest ning klopi tainas ühtlaseks. Kloppimine aitab tainasse sideainet moodustada. 

Pidevalt sõtkudes lisa peaaegu kogu ülejäänud jahu, aga jäta 1 dl veel alles. Sõtku toasoe või taina sisse. Viimasena lisa vähehaaval 1 dl jahu, kuid timmi täpne kogus paika vastavalt taina paksusele (kooku võiks kuluda jahu 450 kuni 500 g). Jahude niiskussisaldus on erinev ning vahel kulub jahu vähem.

Tulemuseks peaks olema parajalt paks, kuid siiski õhuline ja vormitav saiatainas. Sõtku tainast, kuni see lööb käte ja kausi küljest lahti ning muutub läikivaks ja elastseks.

Kata kauss toidukile või rätiga ning jäta sooja kohta kerkima, kuni tainas on vähemalt kahekordne.

Täidise jaoks sega toasoe või suhkru ja kaneeliga. Rulli tainas lahti ja määri sellele spaatli abil võisegu.

Raputa peale eelnevalt vees või rummis leotatud ja seejärel nõrutatud rosinad. Keera tainas rulli, vajuta rull veidi lapikuks ning lõika pikkupidi kolmeks ribaks nii, et ülemine ots jääb kinni.

Punu palmik, keerates lõikepinda võimalikult väljapoole. Vormi palmikust kringel, tõsta see ahjuplaadile ning jäta vähemalt pooleks tunniks sooja kohta kerkima.

Kerkinud kringel määri veega segatud lahtiklopitud muna või munakollasega ning küpseta 200 kraadini eelkuumutatud pöördõhuga ahjus 25 minutit.

Sulata hakitud šokolaad kuumas koores. Sega ühtlaseks ning määri või kalla see kringlile.

Puista peale hakitud sarapuupähkleid.

Tuuli Mathiseni retsept ilmus ajakirjas Oma Maitse (november 2011)

LISA KOMMENTAAR