Kanakintsud portveinikastmes

Rikkaliku maitsega, aga lihtne roog.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
1,5 tundi
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

50 g võid

sorts päevalilleõli

12 suurt kanakintsu

20 g kuivatatud kivipuravikke (porcini) + 100 ml kuuma vett

2 loorberilehte

6 šalottsibulat

2 küüslauguküünt

125 ml madeirat

125 ml portveini

150 ml 35% rõõska koort ehk vahukoort

150 ml kanapuljongit

sorts sidrunimahla

2 sl hakitud käharpeterselli

Valmistamine

Kuumuta ahi 180°C.

Kuumuta või ja õli madalas ahjukindlas kaanega potis. Maitsesta kanakintsud korralikult soola ja pipraga, siis pruunista jaokaupa ümberringi potis. Kontrolli, et või kõrbema ei lähe. Pann peab olema piisavalt kuum, et õli hakkab sisisema, kui kanakintsud pannile paned!

Tõsta pruunistatud kanakintsud suurele taldrikule, siis kalla üleliigne rasv minema - jäta pannile 2 sl praeleent. Lisa leotatud kuivatatud seened koos leotusvedelikuga ja loorberilehed pannile ning kuumuta, kuni vedelik on aurustunud. Jätka praadimist, kuni seened on kergelt pruunistunud. 

Alanda kuumust, lisa peenelt hakitud šalottsibulad ja prae veel 5-6 minutit aeg-ajalt segades, kuni sibul on pehme, aga mitte pruunistunud. 

Lisa hakitud küüslauk ja prae veel minut aega. 

Lisa madeira ja portvein, siis tõsta kuumust ja keeda, kuni vedelik on kokku keenud (u 6 sl siirupilaadset vedelikku võiks pannile jääda).

Pane kanakintsud uuesti potti/pannile, nahapool ülal. Lisa rõõsk koor ja puljong. Kuumuta keemiseni, siis kata kaanega ja pane 40 minutiks ahju. Selle ajaga peaksid kanakintsud läbi küpsema. 

Kui kaste on liiga vedel, siis eemalda kaas, tõsta kanakintsud taldrikule ja hoia kaane või fooliumi all soojas. Pane pann/pott tulele ja keeda kaste kergelt kokku. 

Lisa kastmele sorts sidrunimahla (mitte liiga palju!) ja kuumuta segades 30 sekundit, siis tõsta pott tulelt. 

Sega juurde suurem osa hakitud petersellist, pane kanakintsud uuesti leeme sisse ja maitsesta vastavalt vajadusele. 

Jaota taldrikutele, puista peale veel peterselli. Serveeri nt nisuleivaga. 

Nipid ja soovitused:

  • Võid roa kuni 2 päeva varem valmis teha. Hoia kaetult külmkapis. Serveerimiseks kuumuta läbi ja lisa julgelt värsket maitserohelist.
  • Sügavkülmutamiseks jäta petersell lisamata ning pane jahtunud roog külmakindlatesse karpidesse. Säilib sügavkülmas kuni 3 kuud. Lase korralikult sulada, siis kuumuta läbi, lisa petersell ja vajadusel soola-pipart.

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR