Karpaatia kook

Poola köögist pärit kook "Karpatka", mis on nime saanud Karpaatia mägede järgi. Kahe keedutainakihi vahel on vanillimaitseline keedukreem.

Kogus
kahekümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Keedutainas:

150 g vett

80 g võid

180 g nisujahu

0,25 tl söögisoodat

4 muna

näpuotsaga soola

Keedukreem:

500 ml piima

50 ml 10% rõõska koort e. kohvikoort

5 kardemonikupart

1 pikuti poolitatud vanillikaun

100 g suhkrut

4 munakollast

4 sl maisitärklist

200 g pehmet toasooja võid

Peale:

tuhksuhkrut

Valmistamine

Valmista esmalt tainas. Pane vesi ja või potti, kuumuta tasasel tulel, kuni või on sulanud. Siis sõelu juurde jahu ja söögisooda ning sega samal ajal hoolega. Maitsesta näpuotsatäie soolaga. Kui tainas on ühtlane ja poti seintelt lahti lööb, tõsta tulelt ja lase jahtuda. 

Kuumuta ahi 200°C, kata suur ahjuplaat küpsetuspaberiga. 

Kui tainas on toasoe, siis vispelda juurde munad. Määri tainas võimalikult õhukese kihina ahjuplaadile. Küpseta 200-kraadises ahjus 30 minutit. 

Siis võta ahjust välja ja lase metallrestil jahtuda. 

Täidise jaoks pane rõõsk koor ja 400 ml piima potti, lisa kardemonikuprad ja vanillikaun. Kuumuta tasasel tulel peaaegu keemiseni, siis tõsta tulelt ja lase tõmmata. 

Samal ajal vispelda suhkur ja munakollased ühtlaseks pastaks. Sega maisitärklis ülejäänud 100 ml piimaga, siis vispelda see muna-suhkruvahu hulka. Kurna juurde kuumutatud koore-piimasegu.

Tõsta pott uuesti tulele ja kuumuta pidevalt segades tasasel tulel umbes 10 minutit, kuni kreem pakseneb. Kui kreem on korralikult paksenenud (munakollased+tärklisesegu), siis tõsta pott tulelt ja pane näiteks jääkuubikutega täidetud kaussi jahtuma. Sega ka jahutamise ajal aeg-ajalt. 

Kui kreem on täiesti jahtunud, siis vispelda vähehaaval juurde toasoe või.

Lõika jahtunud keedutainaplaat kaheks. 

Määri kreem poolele tainale, tõsta peale teine tainaplaat. Sõelu peale rohkelt tuhksuhkrut. 

Nipid ja soovitused:

  • Zuza Zak lõikas Karpatka-koogi saledateks ristkülikuteks, aga siin on nt ruutudeks lõigatud ja siin on hoopis ümmargune kook tehtud. 
  • Keedutainas küpseb ahjus väga künklikuks, meenutades Karpaatia mägesid :)
  • Valmis koogi võiks kindlasti mõneks tunniks külmkappi tahenema panna, siis on seda lihtsam lõigata (aga kontrast pehme kreemi ja krõbeda keedutainakihi vahel on muidugi väiksem).
  • "Pealmisele" tainakihile võib enne küpsetamist poetada ka veidi mandlilaaste, aga see pole kindlasti kohustuslik. 

Loe veel:

Allikas: Zuza Zak

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 03.12.2020 10:20

Minu arust oli see väga äge kook! Magusavõitu, aga no eks tuuletaskud ja ekleerid ongi magusavõitu :)

Anu Ruubel
postitatud 14.12.2020 15:25

Näeb välja täiesti hurmav, aga kuuldavasti pidavat väga magus olema.

Pille
postitatud 14.12.2020 15:45

Anu Ruubel - see magusus on kõik seal kreemi sees. Kaks varianti - natuke suhkrut vähendada või siis mingit hirmus haput jõhvikamoosi kõrvale :)

Külli Trummal
postitatud 16.12.2020 15:02

Näeb väga ahvatlev välja ohjah... tuleb panna uute kookide järjekorda, mis tegemist ootavad? ❣️

Kerli Vessik
postitatud 10.01.2021 19:09

See on tõesti hea kook, kodusele kõigile maitses see. :)

Evelin Michelson
postitatud 10.01.2021 20:40

Ma tegin seda jõuludeks, andestust aga pole halvemat kooki saanud. Tainas oli maitsetu, keedukreem oleks ilma võita super olnud aga või tegi selle lihtsalt jäledaks- jäi suulakke kinni. Ei soovita teha.

Pille
postitatud 11.01.2021 09:59

Evelin, kas Sulle muidu tuuletaskud ja profitroolid ja ekleerid maitsevad? Neil ju täpselt sama tainas!</br> Kreemi osas võib vaielda - mõnele meeldib profitroolide sees tavaline keedukreem, mõni tahab seda maitsestada rummi või vanilli või kardemoni või muuga.</br> Aga eks kõik koogid ole maitse asi, ei pea vaidlema. Kurb, kui ei meeldinud, aga see ei tähenda, et kook kui selline on kehv ja et seda kellelegi soovitada ei saaks. Nagu sefiirikoogiga - kes armastab, kes jälestab :)

Tiina
postitatud 27.04.2023 18:35

Tainas ei kerkinud üldse, tulemuseks oli õhuke küpsis. Ma ei saa aru, mis valesti läks, siiani on keedutainas alati välja tulnud, kuigi õhukese kihina ma pole teda varem määrinud. Ainuke, mis oli teisiti, oli pöördõhuga ahi. Aga kreem tuli aus, seega küpsetasin muretainapõhja (keedutainast ei julgenud uuesti proovida) ja valasin sellele. No ja see õhuke küpsis kõlbas ka niisama soolaka ampsuna näksida :)