1 spagetikõrvits
2,5 sl oliiviõli
soola ja musta pipart
400 g küpseid tomateid
200 g crème fraîche'i
100 g riivitud Cheddari juustu või muud juustu
2 tl kuivatatud punet
1 punane sibul
1 tšillikaun
50 g rukolat e. põld-võõrkapsast
400 g purk konservitud valgeid ube (butterbeans)
2 sl punase veini äädikat
25 g piiniaseemneid
Kuumuta ahi 200°C.
Lõika spagetikõrvits 4-6 kettaks, siis eemalda säsi ja seemned. Pane kõrvitsarattad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Nirista peale 1 sl õli, maitsesta soola-pipraga ja küpseta 30 minutit.
Tükelda tomatid. Koori ja tükelda sibul. Koori küüslauguküüned. Pane köögiviljad küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile, nirista peale 1 sl oliiviõli, maitsesta pune ja soola-pipraga. Pane ahju alumisele siinile.
Riivi Cheddar, sega hapukoorega. Maitsesta julgelt musta pipraga.
Võta küpsetatud kõrvits ahjust välja, lase veidi jahtuda. Siis ribasta kahvli abil "spagettideks", spagetikõrvitsakoor viska komposti.
Võta tomatid ahjust välja, vajuta kahvliga katki. Suru ka küüslauguküüned jm kahvliga katki - ja kui eelistad ühtlast kastet, siis püreesta köögikombainis. Maitsesta vajadusel soola-pipraga.
Laota 1/3 spagetikõrvitsast keskmise suurusega ahjuvormi põhjale, peale tomatisegu. Siis 1/3 juustu-hapukooresegust. Korda veel 2 korda, pealmiseks kihiks jääb riivjuustu-hapukooresegu.
Küpseta 200-kraadises ahjus 20 minutit, kuni roog on pealt kuldne.
Samal ajal tee võioasalat. Loputa ja nõruta konservitud oad. Lõika tšillikaun pikuti pooleks, eemalda seemned ja haki tšilli seejärel väikesteks tükkideks.
Vispelda punase veini äädikas 0,5 sl oliiviõliga, sega ubade hulka koos tšilliga.
Rösti piiniaseemneid kuival praepannil 2-3 minutit, kuni need on kenasti kuldsed.
Võta lasanje ahjust välja, puista peale piiniaseemned.
Laota rukolalehed taldrikutele, peale oasegu. Serveeri koos lasanjega.
Retsept siit.
Spagetikõrvitsa-lasanje