125 g toasooja pehmet võid
70 g tuhksuhkrut
250 g nisujahu
1 sl vett
Täidis:900 g tikreid
200 g suhkrut
2 sl portveini soovi korral
Määrimiseks:veidi suhkrut
Valmista esmalt tainas. Sega kausis pehme või ja tuhksuhkur omavahel, siis sega juurde neli munakollast. Lisa jahu ning sega sõrmede abil tainas ühtlaseks purutainaks - vajadusel lisa 1 sl külma vett, et tainas kokku hakkaks.
Pane tainapall kergelt jahusele lauale, suru lapikuks. Keera toidukilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.
Täidise jaoks puhasta tikrid, siis pane marjad koos suhkru ja portveiniga potti. Kuumuta umbes 10 minutit tasasel tulel, kuni marjad on pehmed. Maitse - kui tikrid on väga hapud, võid veel suhkrut lisada.
Kalla täidis 25 cm läbimõõduga ja 5 cm sügavasse ahjuvormi.
Kuumuta ahi 190 C (pöördõhuga ahi 170C).
Rulli tainas kergelt jahusel laual kettaks, mis kataks pirukavormi. Lõika tainaservadest mõned ribad, mis "kleebi" pirukavormi servadele. Tupsuta need pealt veega ja siis aseta tainaketas pirukatäidisele. Suru servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pirukapealne tainaribadega.
Pintselda klopitud munakollasega, puista peale veidi suhkrut.
Küpseta umbes 30 minutit või kuni pirukas on pealt kuldne.
Lase veidi jahtuda, siis serveeri vanillikastme või vanillijäätisega.
Retsept siit.
Tikripirukas
Klassikaline briti pirukas. Serveeri soojalt, kõrvale paku vanillikastet või -jäätist.