Tikripirukas

Klassikaline briti pirukas. Serveeri soojalt, kõrvale paku vanillikastet või -jäätist.

Kogus
kuuele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tainas:

125 g toasooja pehmet võid

70 g tuhksuhkrut

2 munakollast

250 g nisujahu

1 sl vett

Täidis:

900 g tikreid

200 g suhkrut

2 sl portveini soovi korral

Määrimiseks:

1 munakollane

veidi suhkrut

Valmistamine

Valmista esmalt tainas. Sega kausis pehme või ja tuhksuhkur omavahel, siis sega juurde neli munakollast. Lisa jahu ning sega sõrmede abil tainas ühtlaseks purutainaks - vajadusel lisa 1 sl külma vett, et tainas kokku hakkaks. 

Pane tainapall kergelt jahusele lauale, suru lapikuks. Keera toidukilesse ja pane vähemalt 30 minutiks külmkappi.

Täidise jaoks puhasta tikrid, siis pane marjad koos suhkru ja portveiniga potti. Kuumuta umbes 10 minutit tasasel tulel, kuni marjad on pehmed. Maitse - kui tikrid on väga hapud, võid veel suhkrut lisada.

Kalla täidis 25 cm läbimõõduga ja 5 cm sügavasse ahjuvormi.

Kuumuta ahi 190 C (pöördõhuga ahi 170C). 

Rulli tainas kergelt jahusel laual kettaks, mis kataks pirukavormi. Lõika tainaservadest mõned ribad, mis "kleebi" pirukavormi servadele. Tupsuta need pealt veega ja siis aseta tainaketas pirukatäidisele. Suru servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pirukapealne tainaribadega. 

Pintselda klopitud munakollasega, puista peale veidi suhkrut. 

Küpseta umbes 30 minutit või kuni pirukas on pealt kuldne. 

Lase veidi jahtuda, siis serveeri vanillikastme või vanillijäätisega. 

Loe veel:

Retsept siit.

LISA KOMMENTAAR

Kristin
postitatud 01.08.2023 14:47

Retseptis on 2 munakollast. Kirjelduses 4. Kumb on õige?

Pille
postitatud 11.08.2024 14:26

See oli väga hea pirukas! Ma olen täidisesse portveini asemel pannud ka leedriõiesiirupit, sobib ka imehästi.