500 g punasekoorelist rabarbrit
5 sl suhkrut
1 tl vanilliekstrakti
Põhi ja purukate:240 g nisujahu
150 g kaerahelbeid
85 g suhkrut
4 sl pruuni suhkrut
1 tl uhmris peenestatud kardemoni
0,75 tl söögisoodat
200 g toasooja pehmet võid
1 muna
Serveerimiseks:Valmista esmalt rabarbritäidis. Pese rabarbrivarred, lõika viiludeks. Pane koos suhkru ja vanilliekstraktiga sobiva suurusega potti ja tõsta keskmisele kuumusele. Kuumuta aeg-ajalt segades, kuni rabarber on pehme ja moodustab moosilaadse massi (20-30 minutit). Tõsta tulelt ja lase jahtuda.
Kuumuta ahi 200 C. Määri 24 cm või 26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm võiga.
Valmista tainas. Kui kasutad kaerahelbeid, siis pane need köögikombaini ja peenesta veidi (kaerajahu pole loomulikult peenestada vaja). Lisa jahu, suhkrud, kardemon ja sooda, sega läbi. Lisa või ja sega ühtlaseks. Viimasena lisa muna ja sega ühtlaseks.
Suru 3/4 tainast ettevalmistatud koogivormi. Suru ühtlaselt põhjale ja kergelt külgedele. Määri rabarbritäidis põhjale. Ülejäänud tainas murra väikesteks portsudeks ja puista purukatteks peale.
Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 25 minutit. Lase vormis jahtuda, siis serveeri koos vahukoorega.
See oli väga-väga mõnus ja hoopis teistsugune senistest rabarbrikookidest. Kardemon oli imeline selle kaera-muretaina ja rabarbriga!
Abieluõnne saladus ehk Islandi rabarbrikook (hjónabandssæla)
See Islandil armastatud kook "hjónabandssaela" tähendab tõlkes abieluõnne.