200 ml taimeõli
1 hakitud sibul
800 g kondiga lambaliha - abatükk või kints
1 sl purustatud küüslauku
1 sl soola
2 l vett
75 g suhkrut
1,5 tl värskelt peenestatud kardemoni
1 kg leotatud eelkeedetud basmatiriisi (sella basmati)
250 g porgandeid
75 g sultana rosinaid
75 g mandlilaaste või -tikukesi
ja pistaatsiapähkleid
Pane sella basmati riis ehk eelkeedetud (par-boiled) basmatiriis vähemalt 4 tunniks või juba eelmisel õhtul külma veega likku.
Haki sibul. Lõika lambaliha u 6 cm tükkideks. Lõika porgandid kangideks.
Kuumuta 50 ml õli suurel praepannil keskmiselt tugeval kuumusel. Lisa hakitud sibul ja prae 6-8 minutit või kuni sibul on kuldne.
Lisa lambalihatükid, purustatud küüslauk ja u 0,5 sl soola. Kuumuta segades 8-10 minutit või kuni lambaliha on kenasti ümberringi pruunistuud.
Lisa kuum vesi, alanda kuumust ja hauta tasasel tulel 1,5 tundi või kuni lambaliha on pehme. Koori hoolikalt pinnale kogunev vaht! Tõsta lambaliha kurnlusikaga kõrvale, keeduleem hoia alles.
Pane puhas väiksem pott keskmisele kuumusele. Lisa pannile pool suhkrust ja kuumuta 5-6 minutit, aeg-ajalt panni raputades, kuni suhkur on karamellistuud.
Lisa ettevaatlikult 250 ml lambakeeduleent, ülejäänud 0,5 sl soola, 1 tl garam masalat ja näpuotsatäis kardemoni. Kuumuta keemiseni, siis tõsta pott tulelt ja tõsta kõrvale.
Nõruta leotatud riis hoolega. Pane keeva vette ja keeda 5 minutit või kuni riis on peaaegu pehme. Kurna hoolega ja pane potti tagasi. Kalla peale karamelliseeritud suhkrusegu, siis lisa näputäis garam masalat ja kardemoni, sega hoolega läbi.
Kuumuta praepannil 1 sl õli, lisa porgandikangid ja ülejäänud suhkur ja prae segades 5 minutit, kuni porgandid on kergelt karamelliseerunud ja läikivad. Lisa rosinad ja prae minut aega. Tõsta tulelt, sega juurde veel näputäis kardemoni.
Kuumuta ülejäänud õli praepannil suitsemiseni, kalla see riisi peale. Tee puulusikaga riisi sisse mitmed augud, et riis saaks ühtlaselt auru välja lasta.
Tõsta peale porgandikangid ja lambalihatükid. Kata pann esmalt puhta köögirätikuga, siis kaanega. Tõsta tugevale tulele ja kuumuta 5 minutit, kuni kuuled kergelt praksuvat häält. Siis alanda kuumust ja kuumuta veel 10 minutit.
Tõsta tulelt, lase kaane all järelhaududa veel 10 minutit.
Eemalda lambaliha ja porgandid ning sega riis hoolega läbi.
Serveerimiseks tõsta suurele vaagnale emsalt natuke riisi, siis lambaliha ja seejärel ülejäänud riis. Peale tõsta porgandid ja mandlid-pistaatsiad.
Retsept siit (vt ka roa valmistamise videot). Vaata ka seda retsepti.
Kabuli pilaff
Afganistani rahvusroog (Qabili Palaw), pilaff riisi ja lambalihaga. Alusta roa valmistamisega juba eelmisel õhtul, kui vähegi võimalik.