Hallid herned

Hallherned peekoniga (pelēkie zirņi ar speķi) on üks Läti rahvusroogadest ja kohustuslik roog lätlaste jõululaual. Nimelt usuvad lätlased, et hallherneste söömine toob head õnne ja rikkust järgmisse aastasse. Kui hallid herned eelmisel päeval likku panna, siis keevad need pehmeks 30-40 minutiga.

Kogus
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

500 g kuivatatud hallherneid

300-400 g suitsupeekonit või muud suitsuliha

2 sibulat

soola ja musta pipart

vett

Valmistamine

Pane herned eelmisel õhtul külma veega likku. 

Järgmisel päeval kurna ja loputa, siis pane värske veega keema. Keetmise lõpupoole lisa keeduvette ka soola ning keeda herned pehmeks (u 45 minutit, aga keetmisaeg oleneb hernesordist ja kuivatatud herneste vanusest). Vajadusel koori pinnale tekkiv vaht. 

Herneste keetmise ajal haki sibul ja lõika suitsuliha kuubikuteks. Prae liha ja sibulad kuumal pannil korralikult läbi. Maitsesta musta pipraga. 

Kui herned on pehmed, siis kurna need ja sega juurde praetud suitsuliha-sibulasegu. Kuumuta läbi ja serveeri.

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 18.09.2023 10:42

Lätist sain herned ja Viimsi taluturult saunasuitsupeekonitüki. Mõnusad!