Hallherned peekoniga (pelēkie zirņi ar speķi) on üks Läti rahvusroogadest ja kohustuslik roog lätlaste jõululaual. Nimelt usuvad lätlased, et hallherneste söömine toob head õnne ja rikkust järgmisse aastasse.
Kui hallid herned eelmisel päeval likku panna, siis keevad need pehmeks 30-40 minutiga.
Järgmisel päeval kurna ja loputa, siis pane värske veega keema. Keetmise lõpupoole lisa keeduvette ka soola ning keeda herned pehmeks (u 45 minutit, aga keetmisaeg oleneb hernesordist ja kuivatatud herneste vanusest). Vajadusel koori pinnale tekkiv vaht.
Herneste keetmise ajal haki sibul ja lõika suitsuliha kuubikuteks. Prae liha ja sibulad kuumal pannil korralikult läbi. Maitsesta musta pipraga.
Kui herned on pehmed, siis kurna need ja sega juurde praetud suitsuliha-sibulasegu. Kuumuta läbi ja serveeri.
Hallid herned
Hallherned peekoniga (pelēkie zirņi ar speķi) on üks Läti rahvusroogadest ja kohustuslik roog lätlaste jõululaual. Nimelt usuvad lätlased, et hallherneste söömine toob head õnne ja rikkust järgmisse aastasse. Kui hallid herned eelmisel päeval likku panna, siis keevad need pehmeks 30-40 minutiga.