Lammas pihlakaga

Ida-Virumaal asuva Kauksi Puhkemaja perenaise Piret Talistu retsept.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1,5 kg kaaluv lambaliha (nt OÜ Lammas ja Roos eelmaitsestatud toode)

200 g vähese meega segatud purustatud pihlakaid

4 sl oliiviõli

4-6 küüslauguküünt

2-3 sl kuivatatud estragoni

soola ja musta pipart

2 dl pihlakaveini või kuiva valget veini

Valmistamine

Eemalda kintsu küljest liigne rasv, hõõru liha oliiviõliga. Sega pihlakasegu teiste maitseainetega ja määri lihale. Kata lihanõu kaane või toidukilega ning aseta maitsestatud kints vähemalt 2 tunniks külma kohta maitsestuma.

Aseta liha ahjuvormi. Küpseta eelsoojendatud ahjus 165 kraadi juures 40–45 minutit (võimalusel kasuta auruga programmi) aeg-ajalt liha praeleemega kastes.

Pööra lihatükk ahjus ümber, kalla peale vein ja küpseta veel 30-40 minutit, kuni liha on küps.

Lisandiks sobivad hästi ka ahjuõunad, porgandid ja kaalikatükid, mille võib küpsetamise lõppjärgus liha kõrvale küpsema paigutada.

Nipid ja soovitused:

  • Kauksi Puhkemaja kasutab tooreste pihlakate asemel pihlakamahla pressimise jääke. Puhketalu perenaine kuumutab seda koos vähese suhkruga (võib lisada ka piparmünti) ja paneb purkidesse. Siis on pihlakamöksi kogu aasta hea võtta.

Retsept ilmus Peipsi Toit võrgustiku 2019. a. kalendris. Foto: Ülle Jukk

LISA KOMMENTAAR