675 g värskeid (pruune) šampinjone
2,5 dl värskeid petersellilehti
5 suure muna kollast
1 suur muna
120 g riivitud parmesani juustu
1,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart
4 sl oliiviõli
450 g orecchiette makarone
1,5 tl soola
Kuumuta suures potis vesi keemiseni, maitsesta julgelt soolaga.
Eemalda šampinjonidelt jalad, siis lõika või rebi seened pooleks või neljaks. Koori küüslauguküüned, siis lõika viiludeks. Koori šalottsibulad ja haki peeneks. Haki petersell jämedalt.
Vispelda kausis munakollased, terve muna, riivitud parmesan ja umbes 1,5 tl värskelt jahvatatud musta pipart ühtlaseks. Tõsta kõrvale.
Kuumuta suur paksupõhjaline pott parajalt tugeval tulel. Lisa tükeldatud šampinjonid ning 4 sl oliiviõli. Prae u 13-15 minutit, iga 4-5 minuti järel korra segades, kuni seened on kuldpruunid.
Kui seened on umbes 10 minutit potis olnud, pane makaronid hooga vulisevasse vette keema ning keeda peaaegu al dente (arvesta 2 minutit vähem kui pakil kirjas).
Kui seened on pruunistunud, siis alanda kuumust, lisa küüslauk, sibul ja 1,5 tl soola. Prae segades umbes minut aega.
Kui makaronid on peaaegu al dente, siis tõsta 2 tassitäit pastakeeduvett kõrvale ja nõruta makaronid.
Pane makaronid ning 1 tassitäis pastakeeduvett seente juurde. Sega tasasel tulel umbes 2 minutit, kuni makaronid on al dente. Siis tõsta tulelt ja lase minut aega jahtuda. (See on vajalik samm, sest kui toores muna lisada liiga kuumadele makaronidele, siis muna kalgendub tükkidena).
Lisa pool tassitäit pastakeeduvett munasegule ja vispelda läbi, siis sega see makaronide hulka. Vajadusel lisa veel ülejäänud pastakeeduvesi, et saad kreemja kastme, mis kõiki makarone kenasti katab.
Sega juurde hakitud petersell, maitsesta vajadusel veel soolaga.
Jaota kaussidesse, puista peale parmesan ja veidi musta pipart.
Retsept siit.
Seene-carbonara
Klassikaline carbonara-pasta valmib guanciale ehk vinnutatud seapõsega, aga siin on vegetaarlastele sobiv versioon seentega. Seeni tuleb korralikult pruunistada koos küüslaugu ja šalottsibulaga - vaid siis saad piisavalt maitseküllase roa. Orecchiette ehk tillukesed "kõrvakesed".