Ahjulõhe kollase peedi padjal

Mõnus kala ja juurvilja kooslus.

Kogus
neljale
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

500-600 g kollaseid peete

4 sl oliiviõli

4 lõhefilee portsjontükki (a 175 g)

1 sl hakitud värsket murulauku

1 sl hakitud värsket peterselli

1 sl hakitud värsket estragoni

1 hakitud šalottsibul

1 sidrun

soola ja musta pipart

Valmistamine

Kuumuta ahi 220 C.

Pese ja koori peedid ning lõika terava noaga või nn köögimandoliiniga võimalikult õhukesteks viiludeks.

Pane peediviilud suurele ahjupannile, lisa 2 sl õli ja maitsesta julgelt soola-pipraga. Sega korralikult läbi, nii et kõik peediviilud oleksid õliga kergelt kaetud. Siis kuhja peediviilud ahjupanni keskele õhukese kihina.

Küpseta 220-kraadises ahjus umbes 10 minutit, kuni peediviilud hakkavad servadest kuldseks muutuma. Kui viilutasid peedid noaga, siis kulub mõni minut rohkem, sest viilud on paksemad.

Võta ahjupann ahjust välja, tõsta kalatükid peedipadjale. Maitsesta kalatükid soola-pipraga, puista peale veidike hakitud maitserohelist. Pane uuesti ahju ja küpseta umbes 15 minutit, kuni lõhe on pealt küps ja seest veel kergelt roosakas.

Samal ajal sega väikeses kausis ülejäänud 2 sl õli, hakitud maitseroheline, hakitud šalottsibul ning umbes 4 sl sidrunimahla ning umbes supilusikatäis riivitud sidrunikoort. Maitsesta soola-pipraga.

Serveerimisel tõsta igale taldrikule röstitud peediviilud ja kala ning nirista peale ürdikastet.

Nipid ja soovitused:

  • Rooga võib valmistada ka forellist või gorbuušast, aga siis tuleb kala küpsetamisaega veidi vähendada.
  • Just estragon annab sellele roale põneva nüansi. Kui värsket estragoni pole käepärast, siis võid lisada ka kuivatatud estragoni. Peaasi, et peet ja murulauk värsket on!

Loe veel:

Pildi tegi Juta Kübarsepp. 

LISA KOMMENTAAR