Soome lihakaste (läskisoosi)

Üks tuntumaid Soome argiroogi, jahuga paksendatud ja sibulatega maitsestatud läbikasvanud sealihast kaste "läskisoosi".

Kogus
neljale
Valmistusviis
Hautamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

600 g seakülge

1 suur sibul

1 tl soola

näpuotsaga vürtspipart

näpuotsaga musta pipart

6 dl keeva vett

0,5 dl nisujahu

Valmistamine

Tõsta liha umbes pool tundi enne praadimist toasooja. Lõika õhukesteks viiludeks, ribadeks või kuubikuteks. Koori ja haki sibul.

Kuumuta malmpann tuliseks, lisa lihatükid. Siis alanda kuumust ja pruunista tasasel tulel, nii et searasv eralduks ja lihatükid oleksid kenasti kuldpruunid. Lisa sibulad, pruunista ka need. Lisa maitseained. 

Puista pannile jahu, prae kuldseks, sega pidevalt. 

Lisa keev vesi, sega hoolega. Kata pann kaanega ja hauta kastet kaane all umbes tund aega. 

Serveeri keedetud kartulitega. Lisaks sobivad marineeritud või soolakurgid ning hõõrutud pohlad. 

Nipid ja soovitused:

  • Maitsesta kaste peekoni või sinepiga. Mõned kokad lisavad ka 1-2 loorberilehte. 
  • Kõige traditsioonilisem viis on lõigata seakülg õhukesteks viiludeks (ehk lihatükid võiksid olla umbes 0,5 cm -1 cm paksud ja 5 cm x 5 cm suurused). 
  • Kui sealihast ei eraldu piisavalt rasva, siis lisa enne jahuga paksendamist paar lusikatäit võid. 
  • Kuidas hakkida sibulat? Võid sibulad lõigata ka pikuti pooleks ja seejärel viiludeks. 

Loe veel:

Pildi tegi Nami-Nami toimetaja Ilse Metsamaa.

LISA KOMMENTAAR

Ilse
postitatud 14.01.2019 22:52

Mõnus kodune pekikaste, nii nimetati seda minu kodus.

Luule Raag
postitatud 08.12.2022 09:09

Ei erinegi meie omast. Ma teengi kastet nii. Mõnikord lisan ka natuke rõõska koort.