200 g toasooja võid
170 g heledat muscovado suhkrut või valget peeneteralist suhkrut
3 suurt muna
150 g mõruapelsinimoosi
240 g e. 4 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola
50 g jahvatatud mandleid või mandlijahu soovi korral
200 g heledaid rosinaid
200 g tumedaid rosinaid ja/või korinte
Peale:100 g kooritud terveid mandleid
Pane terved mandlid väikesesse kaussi. Kalla peale keev vesi ja lase umbes 5 minutit seista. Siis kurna ja lase mandlitel veidi taheneda. Hõõru mandleid köögirätiku vahel, et eemaldada kestad.
Kuumuta ahi 180C. Vooderda 20 cm või 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga.
Pane toasoe või suurde kaussi ning klopi/hõõru pehmeks. Lisa suhkur ning klopi heledaks ja kohevaks.
Lisa ühekaupa munad, iga kord hoolega segades. (Kui segu kipub tükki minema, lisa lusikatäis jahu).
Sega juurde mõruapelsinimoos.
Sega jahu, küpsetuspulber, näpuotsatäis soola ja jahvatatud mandlid omavahel, seejärel sega taina hulka.
Sega juurde rosinad. Kui tainas on liiga paks, lisa 1-2 lusikatäit piima.
Tõsta segu ettevalmistatud koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Laota ringidena peale terved mandlid.
Küpseta 180-kraadise ahju keskosas 60 minutit või kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. Kui kook pealt liialt pruunistuma kipub, siis kata pealt fooliumiga. (Kui küpsetad kooki 20 cm läbimõõduga vormis, siis küpseta veidi madalamal temperatuuril ja kauem).
Võta kook ahjust välja ja lase vormis jahtuda. Kui kook on jahtunud, võta vormist välja, mässi fooliumisse ja lase veel 2 päeva seista enne serveerimist. Või naudi kohe!
Ääretult mõnus kook. Kui Sa tahad midagi veidi lihtsamat, kui inglise puuviljakeeks, siis see on väga hea alternatiiv!
kuna oli ka viimases K&A-s, siis võtsingi kohe ette. Mõned asjad asendasin - moos oli oma tehtud (üsna mõru ja seetõttu pikalt seisma jäänud) 4 tsitruse moos; rosinad asendasin rummis leotatud kuivatatud jõhvikatega. Kook tuli väga maitsev, tsitruseline, kõrge (20 cm vorm, ahjus 60 min). Üsna pude, eriti samal päeval. Ilmselt eriti hea paari päeva pärast, aga nii kaua ta meil küll vastu ei pea.
Piret, meil ei jagunud ka mitmeks päevaks, aga teisel päeval oli palju lihtsam lahti lõigata juba!
Dundee puuviljakook
Rohkelt rosinaid sisaldav ja mõruapelsinimoosiga maitsestatud kooki on Šotimaal Dundee linnas valmistatud juba 18. sajandi lõpust. Kooki süüakse just pühadeperioodil ja erinevalt Inglismaal levinud puuviljakeeksist ei sisalda see kook ei vürtse ega suhkrustatud kirsse või muid kuivatatud puuvilju peale rosinate. Väidetavalt armastab kuninganna Elizabeth II justnimelt seda kooki kellaviietee kõrvale nautida.
Britid kasutaksid selle koogi küpsetamiseks 20 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi ehk siis kook peaks olema üsna kõrge. Eesti kodudes on tavaliselt vaid 24 cm läbimõõduga koogivormid, nii et tulemuseks on madalam kook, mis küpseb kiiremini.
Kindlasti kasuta selle koogi tegemisel pomerantsi- ehk mõruapelsinikeedist, mitte magusat apelsinimoosi - inglise keeles peaks moosipurgil olema kirjas “Sevilla orange marmalade”. Eesti poodides on müügil olnud Dundees asuva moosivabriku Mackays apelsinimoosi viskiga (orange marmalade with whisky, 340 g). See sobib siia koogi sisse ideaalselt!