Dundee puuviljakook

Rohkelt rosinaid sisaldav ja mõruapelsinimoosiga maitsestatud kooki on Šotimaal Dundee linnas valmistatud juba 18. sajandi lõpust. Kooki süüakse just pühadeperioodil ja erinevalt Inglismaal levinud puuviljakeeksist ei sisalda see kook ei vürtse ega suhkrustatud kirsse või muid kuivatatud puuvilju peale rosinate. Väidetavalt armastab kuninganna Elizabeth II justnimelt seda kooki kellaviietee kõrvale nautida.

Britid kasutaksid selle koogi küpsetamiseks 20 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi ehk siis kook peaks olema üsna kõrge. Eesti kodudes on tavaliselt vaid 24 cm läbimõõduga koogivormid, nii et tulemuseks on madalam kook, mis küpseb kiiremini.

Kindlasti kasuta selle koogi tegemisel pomerantsi- ehk mõruapelsinikeedist, mitte magusat apelsinimoosi - inglise keeles peaks moosipurgil olema kirjas “Sevilla orange marmalade”. Eesti poodides on müügil olnud Dundees asuva moosivabriku Mackays apelsinimoosi viskiga (orange marmalade with whisky, 340 g). See sobib siia koogi sisse ideaalselt!

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

200 g toasooja võid

170 g heledat muscovado suhkrut või valget peeneteralist suhkrut

3 suurt muna

150 g mõruapelsinimoosi

240 g e. 4 dl nisujahu

2 tl küpsetuspulbrit

näpuotsaga soola

50 g jahvatatud mandleid või mandlijahu soovi korral

200 g heledaid rosinaid

200 g tumedaid rosinaid ja/või korinte

Peale:

100 g kooritud terveid mandleid

Valmistamine

Pane terved mandlid väikesesse kaussi. Kalla peale keev vesi ja lase umbes 5 minutit seista. Siis kurna ja lase mandlitel veidi taheneda. Hõõru mandleid köögirätiku vahel, et eemaldada kestad. 

Kuumuta ahi 180C. Vooderda 20 cm või 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. 

Pane toasoe või suurde kaussi ning klopi/hõõru pehmeks. Lisa suhkur ning klopi heledaks ja kohevaks.

Lisa ühekaupa munad, iga kord hoolega segades. (Kui segu kipub tükki minema, lisa lusikatäis jahu). 

Sega juurde mõruapelsinimoos. 

Sega jahu, küpsetuspulber, näpuotsatäis soola ja jahvatatud mandlid omavahel, seejärel sega taina hulka. 

Sega juurde rosinad. Kui tainas on liiga paks, lisa 1-2 lusikatäit piima.

Tõsta segu ettevalmistatud koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Laota ringidena peale terved mandlid. 

Küpseta 180-kraadise ahju keskosas 60 minutit või kuni koogi keskele torgatud puutikk puhtaks jääb. Kui kook pealt liialt pruunistuma kipub, siis kata pealt fooliumiga. (Kui küpsetad kooki 20 cm läbimõõduga vormis, siis küpseta veidi madalamal temperatuuril ja kauem).

Võta kook ahjust välja ja lase vormis jahtuda. Kui kook on jahtunud, võta vormist välja, mässi fooliumisse ja lase veel 2 päeva seista enne serveerimist. Või naudi kohe!

Nipid ja soovitused:

  • Kui Sul on koorimata mandlid, siis eemalda esmalt nahkjas kest. Juhised leiad siit
  • Klassikalises Dundee koogis suhkrustatud kirsid ei käi, aga moodsates variantides on need tihti lisatud. 
  • Loe siit, kuidas kontrollida koogi küpsust
  • Dundee kook võiks vähemalt 2 päeva seista pärast küpsetamist. Koogikarbis püsib kook maitsvana vähemalt 4-5 päeva. 

Loe veel:

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 03.12.2020 08:58

Ääretult mõnus kook. Kui Sa tahad midagi veidi lihtsamat, kui inglise puuviljakeeks, siis see on väga hea alternatiiv!

Piret
postitatud 18.12.2020 12:31

kuna oli ka viimases K&A-s, siis võtsingi kohe ette. Mõned asjad asendasin - moos oli oma tehtud (üsna mõru ja seetõttu pikalt seisma jäänud) 4 tsitruse moos; rosinad asendasin rummis leotatud kuivatatud jõhvikatega. Kook tuli väga maitsev, tsitruseline, kõrge (20 cm vorm, ahjus 60 min). Üsna pude, eriti samal päeval. Ilmselt eriti hea paari päeva pärast, aga nii kaua ta meil küll vastu ei pea.

Pille
postitatud 18.12.2020 17:03

Piret, meil ei jagunud ka mitmeks päevaks, aga teisel päeval oli palju lihtsam lahti lõigata juba!