120 g nisujahu
30 g magustamata kakaopulbrit
30 g suhkrut
75 g võid
1-2 sl külma vett
Täidis:100 g tumedat šokolaadi
100 g 35% rõõska koort ehk vahukoort
40 g võid
2 muna
85 g suhkrut
60 g mandlijahu või jahvatatud mandleid
20 g nisujahu
Peale:2-3 pirni
500 ml vett
100 g suhkrut
poole vanillikauna seemned
Alusta pirnide valmistamisest (selle võid ette teha eelmisel päeval): koori pirnid, lõika pikuti pooleks. Vala haudepanni/potti vesi, lisa suhkur ja vanilliseemned. Lase segu keema, et suhkur lahustuks. Lisa pirnid, keera kuumus väikseks ning lase madalal kuumusel haududa umbes 20 minutit (pirnid peavad olema läbi küpsenud, aga mitte liiga pehmed!). Lase vedelikus täielikult jahtuda.
Pirukapõhja valmitamiseks sõelu kaussi jahu ning kakao, lisa suhkur ja sega läbi. Lisa kuubikutena külm või, näpi segu puruseks. Lisa vesi ning sega tainas kiirelt ühtlaseks (ära liigselt sõtku!).
Vormi tainas pallikeseks, mässi toidukilesse ning pane tunniks külmkappi. Kui tainas on tund aega puhanud, rulli see jahusel laual õhukeseks ning vooderda pirukavorm. Kata küpsetuspaberiga, vala sisse nn "küpsetusoad". Küpseta 200*C ahjus 10 minutit. Siis eemalda raskus ning küpseta veel 5 minutit. Tõsta ahjust välja ja lase jahtuda.
Täidise valmistamiseks kuumuta potis koor, sulata sellesse või ning šokolaad. Samal ajal vahusta toasoe või suhkruga. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Seejärel sulanud ja veidi jahtunud koore-šokolaadisegu. Viimaseks sega juurde mandi- ja nisujahu. Vala täidis jahtunud pirukapõhjale.
Eemalda siirupis seisnud pirnidelt südamikud, lõika pirnid viiludeks ning aseta lehvikuna pirukatäidisele.
Küpseta 170*C ahjus 30 minutit, kuni täidis on tahkunud. Lase veidi jahtuda ning serveeri.
Retsepti koostas ja pildi tegi Nami-Nami toimetaja Martiina.
Natuke mässamist on, aga vaeva väärt! Soovitan mahutada võimalikult palju pirni koogile, rohkem pirni=maitsvam pirukas :)
Pirni-šokolaadipirukas
Väga efektse välimusega küpsetis.