500 g tugevat nisujahu
125 g searasva
20 g margariini või võid
1 tl soola
175 ml külma vett
Täidis:200 g veiseliha (rinnatükk või kõhuäär)
175 g kooritud kartuleid
125 g kooritud kaalikat
2 väiksemat sibulat
soola ja musta pipart
Määrimiseks:1 veega lahti klopitud muna + veidi vett
Tee esmalt tainas. Pane jahu kaussi, riivi juurde searasv. Lisa margariin ning sool ning näpista rasvaine jahu sisse, kuni saad purusegu. Lisa u 175 ml külma vett, kuni saad ühtlase tainapalli (võid seda teha köögikombainis või lauamikseris). Keera tainas toidukilesse ning pane 2 tunniks külmkappi.
Kuumuta ahi 200 C.
Lõika liha ja köögiviljad kuubikuteks, maitsesta soola-pipraga ja sega läbi.
Rulli tainas kergelt jahusel laual u 5 mm paksuseks, lõika sobiva suurusega rõngad (⌀ 20 cm on ideaalne).
Jaota täidis tainaketastele, jättes servad puhtaks. Aseta igale pirukale tükk võid.
Pintselda tainaservad vähese veega klopitud munaga, siis voldi pirukas poolkuukujuliselt kokku. Suru servad kokku ning siis näpista voldiliseks, et servad paremini kinni püsiks. Tee terava noaga iga piruka peale väike sisselõige, et aur välja pääseks. Pintselda pirukad ka pealt munaga.
Küpseta 200-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni pirukad on pealt kuldpruunid. Siis alanda kuumust 160C ning küpseta veel 20 minutit.
Retsept siit.
Cornwalli pirukad
"Cornish pasty" on Suurbritannia Cornwalli maakonna "rahvustoit" ning tervelt 6% Cornwalli toidumajandusest on seotud justnimelt selle veiselihapirukaga. Aastast 2011 on Corwalli pirukal (Cornish Pasty) PGI nimetus ehk selle nimega võib müüa vaid Cornwallis valmistatud pirukaid.