Orecchiette brokoli ja toorvorstiseguga

Orecchiette ehk tillukesed "kõrvakesed". Itaalia Apuulia piirkonnast pärit roog "Orecchiette con Cime di Rapa".

Kogus
neljale
Valmistusviis
Keetmine/kuumutamine
Valmistusaeg
Käik
Põhiroog
Lisategevused

Koostisosad

1 spargelkapsas e. brokoli (u 400-500 g)

2 sl oliiviõli

4 küüslauguküünt

340 g hakkliha või itaaliapäraseid toorvorste

peperoncino tšillihelbeid

340 g orecchiette makarone

3 sl võid

50 g riivitud parmesani juustu

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika spargelkapsas väikesteks õisikuteks. Kapsajuurikas koori ja lõika väikesteks tükkideks. Küüslauguküüned koori ja vajuta noaseljaga lamedaks. Kui kasutad toorvorste, siis eemalda kestad. 

Kuumuta suures potis vesi keemiseni, lisa sool. Lisa orecchiette ja keeda peaaegu al dente - keeda paar minutit etteantud ajast vähem, kuna makaronid küpsevad pannil pärast edasi. Veel paar minutit enne seda lisa potti tükeldatud spargelkapsas. 

Samal ajal kuumuta suurel praepannil keskmisel kuumusel 2 sl õli. Lisa küüslauguküüned ja prae umbes 2 minutit, panni aeg-ajalt raputades, kuni küüslauk on kuldne. Lisa hakkliha või toorvorstide sisu, lisa tšillihelbed (kui kasutad hakkliha, siis maitsesta ka julgelt soola-pipraga). Prae segades umbes 6-8 minutit, kuni liha on pruunistunud.

Tõsta umbes 2 dl jagu pastakeeduvett hakklihasegu hulka, sega läbi.

Kurna spargelkapsas ja makaronid (ehk brokoli ja pasta), siis tõsta pannile. Kuumuta õrnalt segades, kuni kogu vedelik on imendunud ja orecchiette on al dente - selleks kulub umbes 4 minutit.

Sega juurde tükeldatud või ja sega, kuni või on sulanud. Tõsta suurde serveerimiskaussi, sega juurde suurem osa riivitud Parmesanist. Kõike peale puista veel Parmesani, veidi tšillihelbeid ja nirista peale veidi oliiviõli.

Loe veel:

  • Orecchiette e. "väikesed kõrvakesed" on Lõuna-Itaalias Apuulia piirkonnas levinud pastasort. Väidetavalt tunti seda pastakuju sealkandis juba 12-13. sajandil! Siin väike valik retsepte orecchiette pastaga
  • Kui Sa kuskilt orecchiette pastat ei leia, siis kasuta näiteks cavatelli või penne makarone. 
  • Apuulias kasutatakse selles retseptis mitte brokolit, vaid ruvot e. itaalia lillnaerist (ld. k. Brassica rapa var. ruvo, ingl. k. broccoli rabe, it. k. rapini e. cime di rapa). Kuna viimast Eestis praktiliselt ei tunta, siis sobib hästi ka väikesteks õisikuteks lõigatud spargelkapsas e. brokoli. Muide - Napolis kutsutakse seda lehtköögivilja hoopis friarelli ja Roomas broccoletti.
  • Roog on küll pärit Itaalia "kontsapiirkonnast", aga lisaks Apuuliale tuntakse seda ka Basilicatas ja mujal Lõuna-Itaalias. 

Retsept on mugandatud siit, kohendas Nami-Nami peakokk Pille ja pildistas Juta Kübarsepp.

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 26.09.2018 22:18

Tegin seda ühel jahedal septembriõhtul ning see oli üle ootuste maitsev - tegelikult on ju komponente väga vähe, aga see vorstisisu ja juustu kooslus sobis imeliselt. Vajaliku pasta (orecchiette ehk kõrvakeste) leidmine oli veidi keeruline, toorvorstid olid Maks&Mooritsa "Kolme sibula toorvorstikesed".

Pille
postitatud 11.10.2018 23:25

Ühel toredal oktoobrihommikul tegin ka, jälle meeldis väga. Sel korral olid vorstikesteks Maks&Mooritsa "Liharikkad toorvorstikesed lambasooles".