EV100 tort 'Peedi-mustasõstratort'

Selle tordiga osales Helen Ella (Avella Tordibutiik, Kuressaare) Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud tordivõistlusel ja jõudis 10 finalisti hulka.

Kogus
kümnele
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tordipõhi:

90 g mandlijahu

65 g kamajahu

80 g pruuni suhkrut

80 g valget suhkrut

1,5 tl küpsetuspulbrit

15 g kakaopulbrit

275 g riivitud toorest peeti

5 muna

265 g tumedat šokolaadi

Mousse:

220 g musti sõstraid

120 g suhkrut

6 lehte želatiini

200 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

15 g tuhksuhkrut

2 munavalget

Ganache:

50 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

75 g tumedat šokolaadi

Beseeküpsised:

1 munavalge

65 g suhkrut

1 g sidrunhapet

Võikreem:

40 g toasooja võid

50 g tuhksuhkrut

2 sl hõõrutud mustasõstrapüreed

Šokolaadikaunistused:

100 g tumedat šokolaadi

16 g vedelat glükoosi

6 g vett

Valmistamine

Tordi põhja jaoks riivi peet kõige peenema riiviga ja sega kokku munakollastega.  Sega omavahel kokku jahud, suhkrud, küpsetuspulber ja kakaopulber, seejärel sega juurde peet.  Sulata šokolaad vesivannil. Vahusta munavalged tugevaks vahuks.

Sega sulatatud šokolaad taina hulka, sega ühtlaseks, seejärel lisa vahustatud munavalged.

Vala tainas 20cm tordivormi ja küpseta pöördõhuga ahjus 170°C juures umbes 70 min.

Mousse'i jaoks püreesta mustad sõstrad 60 g suhkruga ja hõõru läbi sõela. Leota želatiinilehti u 5 minutit külmas vees.

Kuumuta pool mustsõstrapüreed 50-60°C-ni ja sega selle hulka paisunud želatiinilehed. Seejärel lisa sellele teine osa mustsõstrapüreed.

Vahusta rõõsk koor tuhksuhkruga ja munavalged 60 g suhkruga siidiseks vahuks. Lisa vahukoor ja munavalgevaht mustsõstrapüreele vaheldumisi, sega ühtlaseks.

Lõika jahtunud tordipõhi neljaks kihiks, lapi tort tordivormi/rõngasse, pannes iga kihi vahele mustsõstra-mousse'd. Jäta tort vormi tarduma vähemalt 6 tunniks.

Valmis tort võta tordivormist välja. Valmista šokolaadi-ganache, kuumutatdes rõõsk koor peaaegu keema, tõsta tulelt ja lisa šokolaad, sega kuni mass on ühtlane. Vala ganache tordile, silu pealt nii, et seda voolaks külgedelt alla. 

Valmista beseetupsud, vahustades munavalge suhkruga tugevaks vahuks, viimasena lisa sidrunihape. Pritsi küpsetusplaadile pritskotiga tupsud, küpseta põõrdõhuga ahjus 110°C 1 tund. Jäta besee ahju jahtuma. Soovitatavalt valmista tupsud päev varem valmis, siis need jõuavad ilusti ära kuivada.

Valmista šokolaadimass, sulatades šokolaad vesivannil, kuumuta käesoojaks glükoos ja lisa šokolaadile, sega korralikult läbi, viimasena lisa vesi, sega läbi ja jäta tahenema. Tahenenud mass on käte vahel vormitav, võib lahti rullida ja teha pressvormiga lehekesed või kasutada silikoon vormi. Valmis lehekesed jäta kuivama, tooni lehekesi kuldse pulbervärviga pintsli abil.

Valmista võikreem, vahustades toasoe või valgeks kohevaks vahuks, lisada tuhksuhkur ja vahustada edasi. Viimasena lisa mustsõstrapüree, sega korralikult läbi. Valmis kreem pritsi pritskoti abil tordile.

Kaunista tort besee- ja kreemitupsude, valge šokolaadi puruga ning šokolaadilehtede ja värskete marjadega.

Loe veel:

Tordiretsepti koostas ja tordi tegi Helen Ella (Avella tordibutiik). Pildi tegi Lauri Laan.

LISA KOMMENTAAR