EV100 tort 'Kits tatrapõldmarjal'

Selle tordiga osales Kristi Rebane (Jazzino blogi) Eesti Vabariigi 100. sünnipäevale pühendatud tordivõistlusel ja jõudis 10 finalisti hulka.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Tatrajahust brownie-põhi kanepiseemnetega:

100 g võid

100 g tumedat 70% šokolaadi

2 muna

85 g suhkrut

65 g toortatrajahu

150 g magustamata kakaopulbrit

2 sl kanepiseemneid

näpuotsaga soola

1 tl vanillisuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat

Põldmarjatarretis:

400 g põldmarju

2 sl sidrunimahla

100 g suhkrut

4 lehte želatiini

Kitsejuustukreem:

400 g skyri

150 g kitsepiimast toorjuustu

200 g valget šokolaadi

2 dl 35% rõõska koort ehk vahukoort

1 tl vanillisuhkrut või 0,5 tl vanillikaunapastat

Kaunistuseks:

100 g tumedat šokolaadi (kuvertüür)

šokolaadilaaste

100 g põldmarjapüreed

terveid põldmarju

röstitud kanepiseemneid

Valmistamine

Valmista esmalt alumine kiht. Sulata või ja tume šokolaad vesivannil ja jäta jahtuma. Sega omavahel jahu, kakaopulber, sool ja vaniljesuhkur. Rösti kanepiseemned kuival pannil ning lisa kuivainetele. Kui kasutad vaniljekaunapastat, siis sega see šokolaadi-või segusse. Klopi munad suhkruga lahti, lisa šokolaadisegu ning viimasena sega sisse kuivained. Vala küpsetuspaberiga kaetud nelinurksesse vormi (24 x 30 cm või 24 x 24 cm), silu pealt ühtlaseks ja küpseta 180 kraadi juures umbes 20 minutit. Jahuta.

Põldmarjatarretise jaoks kuumuta põldmarjad sidrunimahlaga keema ning keeda umbes 10 minutit, kuni marjad on vee välja andnud. Sega kuuma moosi sisse suhkur ning klopi läbi, et suhkur lahustuks. Püreesta ja aja läbi sõela, et seemned kätte saada. Viimasena lisa külmas vees paisutatud ja kuivaks pigistatud želatiinilehed. Sega kuni želatiin on lahustunud ja vala jahtunud brownie-põhjale. Pane külmkappi tarduma.

Kitsejuustukreemi jaoks klopi toasoojad kitsepiima toorjuust ja skyr õhuliseks, lisa vanilje. Sulata valge šokolaad ning sega toorjuustuga ühtlaseks. Vahusta rõõsk koor ning lisa viimasena segule.

Määri jahtunud põldmarjatarretise kihile ning jäta vähemalt viieks-kuueks tunniks külmkappi. Kui kook peab pikalt toatemperatuuril seisma, peaks ka kreemi želatiiniga tugevamaks muutma.

Lõika kandilisteks tükkideks, kaunista ja serveeri.

Kaunistuseks: Sulata tume šokolaad ning pintselda kas väikeste õhupallide või silikoonvormidesse poolkerad, mis tahenedes nagu väikesed kausid jäävad. Tugevamaks tulemuseks oleks hea vähemalt 2 kihti pintseldada, vahepeal šokolaadil taheneda lastes.

Kaunista iga tükk paari terve põldmarja, mõne röstitud kanepiseemne ja šokolaadikausiga, kuhu vala umbes 1 sl jahtunud põldmarjapüreed (valmista nagu tarretisekihi jaoks). Kooki süües valgub moos juustukihile kastmeks. Serveeri.

Loe veel:

Tordiretsepti koostas ja tordi tegi Kristi Rebane (Jazzino). Pildi tegi Lauri Laan

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 25.12.2017 21:55

Mulle kui kitsejuustusõbrale see tort väga meeldis. Selline täiskasvanulik maitse :)