1,6 dl nisujahu
2,5 tl küpsetuspulbrit
4,8 dl mandlijahu või jahvatatud mandleid
3 dl suhkrut
10 suurt muna
310 g riivitud porgandit
1 tl vanilliekstrakti
0,25 tl soola
Mascarpone-kreem:250 g mascarpone toorjuustu
2 sl tuhksuhkrut
1 apelsini riivitud koor soovi korral
Porgandikoogi valmistamiseks kuumuta ahi 180 °C. Määri 24 cm lahtikäiv koogivorm võiga, siis tõsta kõrvale.
Eralda munavalged munakollastest.
Pane jahu ja küpsetuspulber suurde kaussi, sega läbi. Lisa mandlijahu ja sega läbi.
Pane suhkur ja munakollased suurde kaussi ning vispelda mikseriga kohevaks heledaks vahuks. Sega seejärel õrnalt juurde mandlijahusegu, siis riivitud porgandid ja vanilliekstrakt. (Tainas on antud hetkel üsna kõva).
Vahusta teises kausis (puhtas nõus ja puhta vispliga!) munavalged soolaga tugevaks, aga niiskeks vahuks. Sega veerand munavalgevahust julgelt ülejäänud taina hulka, siis sega õrnalt juurde ülejäänud munavalgevaht.
Tõsta tainas ettevalmistatud koogivormi, silu pealt ühtlaseks. Küpseta 180-kraadise ahju keskosas umbes tund aega, kuni kook on kuldpruun ja vormi külgedelt lahti lööb. Tõsta kook ahjust välja ja lase 30 minutit metallrestil jahtuda. Siis eemalda koogivormi serv ja lase koogil jahtuda.
Keera porgandikook toidukilesse ja lase vähemalt 12 tundi jahedas maitsestuda ja taheneda.
Mascarpone-kreemi jaoks sega tund enne koogi serveerimist mascarpone ja tuhksuhkur kausis ühtlaseks.
Vahetult enne serveerimist sõelu koogile veidi tuhksuhkrut. Lõika kook viiludeks, serveeri koos lusikatäie mascarpone-kreemiga. Soovi korral puista peale veidi riivitud apelsinikoort.
Retsept on Gabriele Corcos'e ja Debi Mazar'i raamatust "Super Tuscan: Heritage Recipes and Simple Pleasures from Our Kitchen to Your Table" (2017 Touchstone)
Itaalia porgandikook Torta di Carote
Kui ameerikalikud porgandikoogid on rohkete vürtsidega, siis see Toscanast pärit porgandikook on täitsa vürtsidevaba. Sobib nii kohvipausiks kui ka hommikukohvi kõrvale.