Suhkrukeeks hapupiimajäätise, linaseemnekrõpsu ja astelpajuga

Viking Line'i auhinnatud koka Hanna Suonpää retsept aastast 2015.

Kogus
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Hapupiimajäätis:

2 dl piima

3 munakollast

1 dl suhkrut

10 g piimapulbrit

0,5 sidruni riivitud koor

3 dl hapupiima

Suhkrukeeks:

235 g suhkrut

200 g võid

4 muna

230 g nisujahu

1 tl küpsetuspulbrit

0,75 dl kohvikoort või vahukoort

0,5 sidruni riivitud koor

Astelpajuželee:

200 g magustamata astelpajumahla

35 g suhkrut

1,5 g agar-agarit

Astelpajuvõie:

0,75 dl suhkrut

1 dl astelpajumahla

1 sl maisitärklist

1 muna

1 munakollane

25 g külma võid

Linaseemnekrõps:

50 g võid

0,75 dl suhkrut

0,5 dl linaseemneid

Valmistamine

Hapupiimajäätis:

Vispelda potis piim, munakollased, suhkur ja piimapulber. Kuumuta paksenemiseni. Lisa riivitud sidrunikoor ning hapupiim. Lase segul jahtuda, siis valmista jäätis vastavalt jäätisemasina juhistele.  

Hanna suhkrukeeks:

Klopi või ja suhkur kohevaks heledaks vahuks. Lisa tugevasti vahustades ükshaaval munakollased. 

Sega küpsetuspulber jahuga, lisa keeksitainale vaheldumisi rõõsa koorega. Viimasena lisa riivitud sidrunikoor. 

Kalla keeksivormi ning küpseta 165-kraadises ahjus umbes 25 minutit. 

Astelpajuželee:

Kuumuta astelpajumahl ja suhkur keemiseni, lisa agar-agar. Lase jahtuda, siis püreesta saumikseriga või kannmikseris geeljaks.

Astelpajuvõie:

Sega kõik ained (v.a. või) potis. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb (82 C). Võta tulelt, lase veidi jahtuda ja siis klopi juurde külm või. 

Linaseemnekrõps:

Sulata potis või, lisa suhkur. Kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud, siis jätka kuumutamist kuni potis on pehme iirisekaste - selleks kulub umbes 15 minutit.

Sega juurde linaseemned. Kalla saadud segu küpsetuspaberile, kata teise küpsetuspaberiga ja rulli tainarulli abil õhukeseks.  

Allikas: Länsiväylä (Hannan sokerikakkua ja sitruunalla maustettua piimä̈jaää̈telöä̈, tyrnimarjakreemiä̈ ja pellavansiemenkeksi). Foto: Kari Martiala

LISA KOMMENTAAR