2 dl piima
1 dl suhkrut
10 g piimapulbrit
0,5 sidruni riivitud koor
3 dl hapupiima
Suhkrukeeks:235 g suhkrut
200 g võid
4 muna
230 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,75 dl kohvikoort või vahukoort
0,5 sidruni riivitud koor
Astelpajuželee:200 g magustamata astelpajumahla
35 g suhkrut
1,5 g agar-agarit
Astelpajuvõie:0,75 dl suhkrut
1 dl astelpajumahla
1 sl maisitärklist
1 muna
25 g külma võid
Linaseemnekrõps:50 g võid
0,75 dl suhkrut
0,5 dl linaseemneid
Vispelda potis piim, munakollased, suhkur ja piimapulber. Kuumuta paksenemiseni. Lisa riivitud sidrunikoor ning hapupiim. Lase segul jahtuda, siis valmista jäätis vastavalt jäätisemasina juhistele.
Klopi või ja suhkur kohevaks heledaks vahuks. Lisa tugevasti vahustades ükshaaval munakollased.
Sega küpsetuspulber jahuga, lisa keeksitainale vaheldumisi rõõsa koorega. Viimasena lisa riivitud sidrunikoor.
Kalla keeksivormi ning küpseta 165-kraadises ahjus umbes 25 minutit.
Kuumuta astelpajumahl ja suhkur keemiseni, lisa agar-agar. Lase jahtuda, siis püreesta saumikseriga või kannmikseris geeljaks.
Sega kõik ained (v.a. või) potis. Kuumuta pidevalt segades, kuni segu pakseneb (82 C). Võta tulelt, lase veidi jahtuda ja siis klopi juurde külm või.
Sulata potis või, lisa suhkur. Kuumuta segades, kuni suhkur on sulanud, siis jätka kuumutamist kuni potis on pehme iirisekaste - selleks kulub umbes 15 minutit.
Sega juurde linaseemned. Kalla saadud segu küpsetuspaberile, kata teise küpsetuspaberiga ja rulli tainarulli abil õhukeseks.
Allikas: Länsiväylä (Hannan sokerikakkua ja sitruunalla maustettua piimä̈jaää̈telöä̈, tyrnimarjakreemiä̈ ja pellavansiemenkeksi). Foto: Kari Martiala
Suhkrukeeks hapupiimajäätise, linaseemnekrõpsu ja astelpajuga
Viking Line'i auhinnatud koka Hanna Suonpää retsept aastast 2015.