Carrot lox e. suitsuporks

Suitsumaitselises marinaadis maitsestunud porgand on põnev veganlik alternatiiv tavapärasele soola- või külmsuitsulõhele, mida koos toorjuustuga bagelile või röstsaiale või leivale panna :)
Marinaadis vajalikku "vedelat suitsu" pakub Piprapood.

Kogus
Valmistusviis
Segamine
Valmistusaeg
Käik
Lisand
Lisategevused

Koostisosad

5 dl jämedat soola

3 suurt porgandit

2 sl oliiviõli

2 tl vedelat suitsu (nt Try Me Liquid Smoke)

0,5 tl kookosäädikat või 1 tl veiniäädikat

Serveerimiseks:

vesikringleid

vegan- toorjuustu

kappareid

hakitud punast sibulat

värsket tilli

Valmistamine

Kuumuta ahi 180 kraadini.

Pane pool soolast väiksemasse ahjuvormi, kuhu mahuvad kolm suurt porgandit kenasti üksteise kõrvale. 

Pese koorimata porgandid puhtaks, siis aseta niisked porgandid soolakihile, surudes neid kergelt soola sisse. Puista peale ülejäänud sool, nii et porgandid oleksid korralikult soolaga kaetud. 

Pane porgandid koos soolaga 1,5 tunniks ahju. 

Siis võta vorm ahjust välja, kummuta sool ja porgandid ahjupannile. Lase natuke jahtuda, siis võta porgandid soola seest välja ja eemalda porganditelt koor. Seejärel lõika porgandid nn mandoliini või terava noaga õhukesteks pikiviiludeks. 

Aseta porgandiviilud klaaspurki.

Marineerimiseks vispelda oliiviõli, kookoseäädikas ja vedel suits omavahel. Nirista marinaad veel soojadele porgandilaastudele, sega kergelt läbi.

Nüüd pane porgandid vähemalt 2 päevaks külmkappi maitsestuma - siis muutuvad porgandid ka pehmemaks ja maitse tugevneb.

Kui porgandid kipuvad kuivaks jääma, siis nirista neile veel lusikatäis oliiviõli, sega läbi.

Serveerimiseks võta porgandid külmkapist välja ja lase toatemperatuurini soojeneda. Serveeri röstitud bageli, kapparite, vegan-toorjuustu, hakitud punase sibula ja tilliga. 

 

Mis on vedel suits?

Vedel suits on väikeses pudelis (u 100-150 ml) müüdav hikkorisuitsu maitse ja lõhnaga preparaat, mida toob maale Piprapood.ee

Loe suitsupreparaadi kohta lähemalt Piprapoe veebilehelt.

Toode on müügil Piprapoes, Tallinna Kaubamaja Toiduosakonnas, Stockmannis ja Kaupmees.ee hulgiladudes. 

 

 

"Porgandilõhe" ehk porkkanalohi ehk porkkala on väga populaarne Soomes, siin mõned stiilinäited:

Proovi veel:

"Carrot lox" idee autor: Olives for Dinner

LISA KOMMENTAAR

Pille
postitatud 08.03.2017 16:16

Ma olen täiesti vaimustatud :) Kui ei teaks, siis esimese hooga küll ei oskaks kahtlustada, et see suitsulõhe seal saiakese peal pole. Mul olid väiksemad porgandid, mida peale küpsetamist oli väga paha koorida, seega selle etapi jätsin vahele.

elisa
postitatud 08.03.2017 17:15

kust ma leian vedelat suitsu?

Liina Rajaveer
postitatud 08.03.2017 18:04

See porkkala on väga mõnus jaa, mina panin marineerimiseks purki veel norilehe ribakesi ja tilli ka juba marinaadi sisse. Esimese korraga sai nii kiirelt otsa, et kohe pidime uuesti tegema. Muuhulgas panin seda sushi vahele! ;)

Annika Tellismaa
postitatud 09.03.2017 13:08

<p>Valmistan jatkuvalt seda "porkkalat", minu nipp on marinaadi kuivatatud vetikate lisamine (mida lisatakse miso suppi), soovitan neid, parem kui nori, rohkem mere maitset ❤️</p> <p>Lisan veel mõne soovituse.</br> Lihtsam on katta porgandeid kui hangid 2kg meresoola ja kui võimalik kasuta organic porgandeid, maitse erinevus on märgatav.</br> Ära lase porganditel jahtuda liiga, kuumalt eemaldub koor paremini. Lihtsaim viis on koorida veidi nüri noaga alustades peenemast otsast lükates nuga koore alla ning fileerida umbes 2cm kõrguste ringidega nahk maha, mida õhemalt saad kooritud seda parem maitse.</br> Ja absoluutselt parim viis viilutamiseks on juustu nuga. </p><p>Sool on korduvalt kasutatav ja kui kasutad keemiavaba porgandeid ei mõjuta soola mustaks värvumine maitset. Parimad õlid marineerimiseks on päevalille ja rapsi õli. Ei soovita oliivi õli, korra olen ka vedela margariiniga marineerinud, sobis ka paremini kui oliiv.</br> Head kokkamist. Lähen ka nüüd järgmist laari valmistama ❤️</p>

Leene Kannisto
postitatud 30.03.2017 16:58

Oi kui põnev, peab proovima :)