250 g võid
2 dl suhkrut
2 muna
5 dl täistera rukkijahu
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 triiki tl jahvatatud kardemoni
näputäis soola
Täidis:1 kg hapukoort
naturaalset pohlamoosi või hõõrutud pohli
1 pakk Kalev Cream iiriseid
Kaunistamiseks:tumedat šokolaadi
Valmista rukkiküpsised. Vahusta toasoe või suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa vahustamist jätkates ükshaaval munad. Sega omavahel rukkijahu, nisujahu, küpsetuspulber, kardemon ja sool ning lisa jahusegu võivahule. Sega ühtlaseks tainaks.
Lase tainal külmkapis 30 minutit puhata.
Rulli tainas jahusel laual õhukeseks. Lõika noa ja šablooni abiga 15x15 cm suurused küpsised. Küpseta 200-kraadises ahjus umbes 10 minutit.
Valmista tort - esimesel päeval tee 2 väiksemat - küpsisekihte tuleb mõlemal puhul viis. Järgmisel päeval tõstad kaks torti kohakuti ja saad kena kõrge koogi :)
Laota alusele kiht rukkiküpsiseid. Esimese kihi vahele pane pohlamoosi, teise kihi vahele hapukoor, kolmanda kihi vahele hapukoor ja hakitud iiriskommid, neljanda kihi vahele hapukoor ja pohlamoos, pealt kata hapukoorega.
Järgmisel päeval määri ühe tordi peale veel veidi hapukoort ning tõsta sellele otsa teine tort. Nii saad mõnusalt kõrge küpsisetordi, ilma et kihid oleksid paigast nihkunud.
Kaunista šokolaadiga.
Rukkiküpsisetort pohla ja iirisega
Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.
Rukkiküpsisetort pohla ja iirisega oli Kaare Sova võistlustöö "Tort isamaale 2014" võistlusel.