Tarretatud kodujuustu-vaarikatort rukkileivaga

Nami-Nami on aastaid korraldanud toredat isamaalist tordivõistlust. Parimate võistlustööde retseptid leiate ka siitsamast Nami-Namist.

Tarretatud kodujuustu-vaarikatort rukkileivaga oli Kaare Sova võistlustöö "Tort isamaale 2012" võistlusel.

Kogus
18 cm läbimõõduga tort
Valmistusviis
Küpsetamine
Valmistusaeg
Käik
Dessert
Lisategevused

Koostisosad

Põhi:

1 ümmargune päts rukkileiba

0,3 dl suhkrut

0,3 dl vett

Kodujuustutäidis:

300 g kodujuustu

200 g hapukoort

200 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

70 g suhkrut

15 g želatiini

90 ml vett

Vaarikapüree:

200 g külmutatud vaarikaid

30 g suhkrut

1 dl mustasõstramahla või vaarikamahla

10 g želatiini

Šokolaadivõõp:

125 g kvaliteetset tumedat šokolaadi (70%)

100 g 35% rõõska koort ehk vahukoort

Leivapuru:

100-150 g rukkileiva ääri/koorikuid

1 sl võid

1,5 sl suhkrut

Leivatrühvlid:

180 g toorjuustu

3-4 sl või ja suhkruga röstitud riivleiba

maitse järgi suhkrut

Taarapõllu talu vaarikakrõpse

riivleiba ja kakaopulbrit veeretamiseks

Valmistamine

Alusta ettevalmistustega juba eelmisel päeval. Tee valmis teha immutamiseks mõeldud suhkrusiirup, vaarikapüreekiht, trühvlisegu (trühvlid võib ka valmis veeretada) ja kaunistamiseks mõeldud leivapuru.

Kõigepealt lõika leivapätsist kaks paraja paksusega ümmargust ketast. Seejärel lõika viilud koogivormi põhja järgi õigesse mõõtu.

Valmista põhjade immutamiseks mõeldud suhkrusiirup. Selleks vala potti vesi ja suhkur ning lase keema tõusta. Kui suhkur oli sulanud, keeda siirupit edasi tasasel tulel kaane all 5 minutit. Tõsta jahtuma.

Valmista vaarikapüreekiht. Sega želatiin sõstra- või vaarikamahlaga ja jäta 10 minutiks paisuma. Suru sulanud vaarikad läbi sõela, sega hulka suhkur. Sulata paisunud želatiin mikrolaineahjus (450W juures mõni minut), jahuta ja lisa vaarikapüreele.

Vooderda 18 cm läbimõõduga koogivorm kilega, vala vormi põhja vaarikapüree ja aseta külmkappi tahenema.

Kuni vaarikapüree taheneb, valmista kaunistamiseks mõeldud leivapuru ja trühvlisegu.

Leivapuru tee koorikutest, sest nii jääb see mõnusalt suureteraline ja krõbe. Purusta leib köögikombainis. Sulata pannil või, lisa leivapuru ja suhkur ning kuumuta segades kuni suhkur sulab ja leib muutub krõbedaks.

Trühvlite jaoks kasuta nt poest ostetud riivleiba. Rösti see samamoodi pannil või ja suhkruga, jahuta ning sega toorjuustuga. Maitsesta segu suhkruga ja pane külma tahenema, et sellest hiljem trühvleid vormida.

Kodujuustukreemi jaoks pane kõigepealt želatiin vette paisuma. Sega kodujuust hapukoore ja suhkruga ning mikserda kergelt läbi. Lisa vahustatud koor. Sulata želatiin mikrolaineahjus, jahuta ja sega kreemi hulka.

Eemalda koogivormist tarretunud vaarikapüree, tõsta kõrvale.

Vooderda vormi põhi ja ääred küpsetuspaberiga. Aseta ümmargune leivatükk vormi põhja, immuta suhkrusiirupiga (mõlemalt poolt) ning vala peale pool kodujuustukreemist. Kreemi peale pane tarretunud vaarikapüreekiht ning seejärel vala vormi ülejäänud kreem. Kõige peale pane teine leivaketas, mis immuta eelnevalt mõlemalt poolt suhkrusiirupiga.

Pane tort külmkappi tahenema - kolmest-neljast tunnist piisab.

Valmista leivatrühvlid. Võta teelusikatäis külmkapis tahenenud trühvlisegu, suru selle sisse üks (või poolik) vaarikakrõps ja veereta kätevahel palliks. Valmis vormitud trühvleid veereta kakaos ja leivapurus.

Kui valmistada leivatrühvlid vahetult enne serveerimist, jäävad vaarikakrõpsud nende sees krõbedad. Kui teha trühvlid valmis varem, siis muutuvad krõpsud niiskusega pehmeks ja tundub nagu trühvli sees oleks päris vaarikas.

Kui tort on piisavalt tahenenud, tõsta see külmkapist välja ja valmista šokolaadivõõp. Selleks aja koor keema, tõsta poti tulelt ja sega hulka riivitud šokolaad. Sega, kuni šokolaad sulab ja segu muutub ühtlaseks. Maha jahtudes muutub šokolaadisegu kõvaks, seega tuleb see soojalt tordile määrida. Ja veel enne kui šokolaad tordi peal tahkeks muutub, tuleb tordi ääred leivapuruga katta.

Lõpuks aseta veel leivatrühvlid tordile ja ongi valmis!

Vaata Kaare Sova blogipostitust siin.

LISA KOMMENTAAR