Traditsiooniline verileib

Verileiba võib valmistada nii sea- kui lambaverest.

Kogus
Valmistusviis
Valmistusaeg
Käik
Lisategevused

Koostisosad

5 dl verd

2 dl hapupiima või kalja

6 dl odrajahu või rukkijahu

200 g värsket või soolapekki

1 suur sibul

0,5 tl söögisoodat

soola ja musta pipart

Valmistamine

Lõika pekk ja sibul kuubikuteks. Prae pekki keskmisel kuumusel, kuni hakkab rasv eralduma. Lisa sibul ja prae kõik kuldseks. Jäta jahtuma.

Sega veri ja hapupiim, lisa soodaga segatud jahu ja jahtunud peki-sibulasegu.

Prae väike lusikatäis leivatainast pannil, nii saad soolasust maitsta. Vahel võib veri olla soolane ja vahel on liha soolane. Nii saab taina parajaks timmida.

Vala verileivasegu 3-­5 cm paksuse kihina rasva või võiga määritud ahjupannile ja küpseta eelsoojendatud 190-­200kraadises ahjus 30­-40 minutit. Kontrolli valmis verileiva küpsust puutikuga.

Serveeri hapukoorekastme või sulavõiga.

NB! Jahtunud leivaviile võid järgmisel päeval pannil rasvas üle praadida. Peki asemel võib kasutada läbikasvanud suitsuliha või näiteks suitsutatud seapõske. Jahu võib võtta odra- ning rukkijahu pooleks; kui soodat kodus ei ole, siis kasuta küpsetuspulbrit. 

Pildid tegi ILSE.

LISA KOMMENTAAR